Диета за профилактика на рака

През последните години окончателно бе доказана пряката връзка между начина на хранене и появата на злокобната болест. Нездравословният режим може да доведе до опасни последствия. Затова днес много специалисти са се заели с нелеката задача да обучават населението в тази насока. Кампания за здравословно хранене тече и у нас от няколко месеца насам и според лекарите, тя ще набира все повече последователи в бъдеще време. Твърди се, че от особено значение е правилното хранене още от детска възраст. Повечето лекари споделят мнението, че е много важен и начинът на живот на майката по време на бременността, тъй като бебето поема всичко, прието от майката.

Някои жени смятат, че захранването на детския организъм става едва тогава, когато започне действителното приемане на храна. Това не е така.

Месото
Най-новата информация относно появата на рак е публикувана от шведски учени, които провели експеримент с около пет хиляди доброволци и от двата пола. Те стигнали до извода, че прекалената консумация на преработено месо повишава риска от рак с около 20%. А това се случва ежедневно в менюто на съвременния човек. Лекарите твърдят, че освен вредата, която нанася на организма преработеното месо, рискът се повишава и от добавянето на нитрати и консерванти в широко използвания продукт. В по-големи количества тези вещества стават канцерогенни. Днес са много популярни консервите, които съдържат множество вредни съставки. Не по-малко важен фактор е и образуването на токсични вещества по време на готвенето на месото. Когато се пържи, независимо от състава си, всяко месо образува канцерогени, които на по-късен етап могат да предизвикат рак на дебелото черво. За съжаление модерният начин на хранене фаст-фууд включва именно пържено месо в сандвич или още по-лошо – придружено от пържени картофи.

Картофите
Пържените картофи са не по-малко опасни от месото. Източниците на канцерогени в пържените картофи, чипса и крекерите са въглехидратите. По време на този начин на готвене те отделят веществото акриламид, което повишава риска от появата на онкологични заболявания. Най-общият начин за определяне наличието на акриламид в пържените картофи е тяхното зачервяване. В действителност вредното вещество присъства в определени количества във всеки пържен продукт, съдържащ въглехидрати.
Мазнините
Диетолозите са категорични, че здравословното меню задължително изключва мазнините или поне ги свежда до минимум. Отмина ерата на д-р Аткинс, който твърдеше, че отслабването на базата на мазнини изобщо не вреди на здравето. Прекомерната употреба на продукти с високо съдържание на мазнини повишава вероятността от появата на рак на млечните жлези и рак на подстомашната жлеза. Особено опасно е повторното използване на мазнините. Обичайна практика е например употребата на едно и също олио за пържене на картофи няколко пъти подред. Това често се обяснява със спестяването на финансови средства, но човек трябва да се замисли над въпроса: кога е по-добре да спести – когато готви или на по-късен етап, когато купува лекарства?!

Профилактиката
Най-важното нещо е децата да се приучават от малки на здравословен начин на хранене. Когато свикнат на даден режим, в по-късен етап те рядко ще посягат към вредни продукти. Освен това, добре е да знаете кои храни могат да неутрализират вредното влияние на канцерогените. Естествено е човек да консумира от време на време по-мазни, пържени или други вредни ястия. Тази консумация обаче трябва да е сведена до минимум. Специалистите препоръчват да не се яде пържена храна повече от един път месечно. Те смятат, че в такива количества чипсът, пържените картофки, панираната риба или мекиците не могат да навредят на здравия организъм. Продуктите, които неутрализират вредните влияния, са тези, богати на растителна целулоза. Това са суровите плодове и зеленчуци, а също така пълнозърне-стият хляб.

Заместители
Всеки човек иска да доживее старините си здрав. Вкусовете са различни и е нормално да спадате в групата на любителите на мазните ястия. Старайте се ако не да ги избягвате, поне да намалите честотата на прием на вредните храни. Съвсем спокойно можете да си позволите любимите храни, приготвени по по-здравословен начин. Не се притеснявайте да фантазирате в кухнята и не мислете, че дадена рецепта може да се изпълни единствено с посочените продукти.

Замествайте. Можете да направите соса за салатата не с майонеза, а с кисело мляко. Вместо да пържите месото в голямо количество мазнина, можете да го задушите с малко зехтин в тефлонов тиган или тенджера. Винаги предпочитайте суровите, задушените и печените зеленчуци пред пържените и панираните. Консумирайте много плодове между основните хранения.

Здравословно меню
Можете да изберете един от всичките варианти и да комбинирате храните както пожелаете. Долу посочените продукти не вредят по никакъв начин на организма, а освен това неутрализират вредното влияние на канцерогенните вещества.

Закуска: овесени ядки с кисело мляко или портокалов сок; сурови ядки по избор; филия пълнозърнест хляб със зеленчуци; 2 сварени яйца; мюсли Втора закуска: плодове; сурови ядки; пълнозърнести бисквити или сухари Обяд: супа; салата; задушени зеленчуци с пълнозърнест хляб; кафяв ориз на фурна; миш-маш; не тлъсто печено месо; задушени картофи с подправки

Следобедна закуска: плодове
Вечеря: задушени зеленчуци; салата; печено зеле и други.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.
ЗАБРАНЕНО копирането на част или в пълен обем на статиите от блога без писменното разрешение на собственика на блога!
Статиите са авторски и незнанието на закона не осовобождава от отговорност!

Copyright © Здраве и красота - информационен блог