Лечебни средства от животински произход

Пчелна отрова
Пчелната отрова се образува в две специални жлези, които са разположени в задната част на коремчето на медоносната пчела. Жлезите се състоят от събирателно мехурче и жило. което се забива в тялото на неприятеля, откъсва се, след което пчелата умира.  Отровата се получава като пчелите се затварят в стъклени съдове и чрез дразнене с хлороформ,  етер или слаб електрически ток се предизвиква отделянето й. След изсъхване отровата се събира от стените на съда и се подлага на преработка.  Една пчела отделя от 0.1 до 0.3 мг отрова, като количеството зависи от възрастта, сезона и храненето. Пчелната отрова представлява безцветна бистра течност, разтворима във вода и по-слабо в алкохол. Тя има миризма на мед, но вкусът е горчив. На въздуха отровата се втвърдява.
Пчелната отрова съдържа различни групи химични съединения:
Вещества със стероидна структура, близки до хормоните на надбъбречната жлеза
– Нискомолекулни съединения – амини (хистамин, холин, ацетилхолин), органични киселини, аминокиселини;
– Белтъчни вещества – пептиди (мелитин, апамин), ензими (фосфолипаза);
– Минерални вещества – магнезий, калций, мед и др.
Пчелната отрова влияе стимулиращо върху хипофизата и надбъбречната жлеза, като увеличава секрецията на кортизона. С това се обяснява добрият лечебен ефект при ревматизъм, невралгии, алергични болести. Ензимите влияят благоприятно при възпаление на ставите, нервите, като притежават и противосъсирващо действие. Установено е, че пчелната отрова има изразено бактериостатично и бактерицидно действие. Воден разтвор на пчелна отрова при разреждане 1:50 000 не съдържа микроорганизми.
Най-често пчелната отрова се прилага под формата на мехлеми, препарати за йонофореза, при ревматизъм, артрити, мускулни и ставни болки, ишиас, радикулит, тромбофлебити, смущения в периферното   кръвообращение   У нас
широко се прилага препаратът Mellivenon, който представлява стандартизирана лиофилизирана пчелна отрова под формата на линимент с камфора или метилсалицилат, а също   и под формата на мехлем. При някои по-чувствителни организми пчелната отрова може да предизвика тежка алергия.

Пчелен клей
Пчелният клей (прополис )е смолист продукт, с който пчелите покриват отвътре стените на кошера и измазват килийките си. Смята се, че той играе ролята на терморегулатор и дезинфектиращо средство. Прополисът се събира през лятото, като от един кошер се получава 100-150 г. Пресният клей е с приятен аромат, горчив [вкус и с жълт |цвят, а престоялият е кафяво-зелен и с колофоноподо6на ‘структура. Топи се при 80-100 градуса, а при охлаждаме под 15 градуса става ‘много крехък и се рони. Прополисът е неразтворим във вода, а се разтваря в органични разтворители. В пчелния клей се съдържат главно смоли (50-55%), восъци (30%), етерично масло (8-10%). Освен тях в състава му влизат и други биологично активни вещества като витамини, ароматни киселини, сесквитерпени, флавоноиди, микроелементи и др. Пчелният клей проявява и широк спектър на биологична активност. Той има силно бактериостатично и бактерицидно действие, главно върху грам положителни микроорганизми. Установено е още, че той притежава антивирусно, антимикотично, противовъзпалително, противоалергично и спазмолитично действие. Прополисът повишава имунитета и действа регенериращо, бронхолитично, експекториращо и апетитовьзбуждащо. Прилага се под формата на прах, гранули и водно-спиртни емулсии и външно – под формата на мехлеми при кожни болести. Някои хора са много чувствителни към прополиса и не бива да го използват.

Змийска отрова
Змийската отрова се получава от отровните слюнчени жлези на усойницата и пепелянката. Отровата представлява гъста опалесцираща течност без миризма, с кисела реакция. В състава й влизат съдържащи сяра аминокиселини, белтъчни вещества, много ензими (фосфолипаза, ацетилхолинестераза, хиалуронидаза) и др. Тя действа ревулсивно и аналгетично. Прилага се като болкоуспокояващо средство под формата на мази при невралгии, полиартрити, радикулит, ревматизъм. У нас се използва препаратът ViргарIех forte под формата на линимент с камфора и метилсалицилат.
През последните години вниманието на учените е привлечено от изследване отровата на някои животински видове като скорпиони, охлюви, мравки и др. Австралийски учени са извлекли токсин от вид морски охлюв, който обитава Големия бариерен риф. На това отровно съединение се възлагат големи надежди при лечение на болести, съпроводени с хронична болка. Досега в лечебната практика се прилагаше морфинът като болкоуспокояващо средство, но той има много странични ефекти. Учените са изолирали от правоопашатия скорпион, разпространен в Африка, отровата хлоротоксин, който спира развитието на раковите клетки без да уврежда здравите клетки.
Учените възлагат надежди на някои видове кърлежи, чиято отрова може да предизвика отравяне с фатален край. Отровата обаче може да послужи за създаване на препарати за лечение на някои сърдечносъдови болести.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.
ЗАБРАНЕНО копирането на част или в пълен обем на статиите от блога без писменното разрешение на собственика на блога!
Статиите са авторски и незнанието на закона не осовобождава от отговорност!

Copyright © Здраве и красота - информационен блог