Любовта полезна за здравето

Който и човек да попитате, ще ви каже, че да си влюбен е хубаво, че това състояние на духа насища организма с много положителни емоции. Но вече това е и научно доказано. Оказва се, че любовта не е каприз, а истинска необходимост за човека и неговото здраве. Установено е, че самотата при хората води до редица душевни проблеми, които пречат на нормалното съществуване на човек и контакта му с другите.

Психолозите от университета на Чикаго установили, че в ранна възраст самотата може да остане незабелязана, но с времето тя се натрупва. Колкото повече години живее човек, толкова повече са стресовите ситуации, с които се сблъсква – смяна на работа, брак, развод, деца, финансови проблеми, заболявания. Съпоставяйки реакциите на колежани и на хора на възраст между 50 и 68 години в сходни ситуации, изследователите установили, че самотните хора са по-безпомощни и се чувстват по-застрашени. Оказало се, че те по-рядко търсят помощ, когато са стресирани. Липсата на партньор, с който да споделяш успехите и неволите си, водела до пълна апатия към случващото ти се. С натрупването на тази апатия обаче хормонът, който отговаря за борбеността и способността на хората да се справят с ежедневните си проблеми, значително намалява. Оттук можем да направим само един извод – любовта е жизнено необходима. За жалост статистиката показва, че голяма част от тези, които са открили своята половинка, не успяват да оценят какво притежават. Много от съвременните работещи хора предпочитат професията и кариерата си пред човешките отношения и стабилността на семействата си. Резултати от изследване, проведено от Гьотингенския университет, показват, че много германци се опитват да загърбят сексуалните си проблеми, потапяйки се в работа и участвайки в редица полезни обществени дейности. До този извод учените са стигнали след като са анкетирали около 32 хиляди души. 36% от мъжете и 35% от жените, които правят секс с партньора си не повече от един път седмично, се опитват да компенсират липсата му с работа. Анкетираните, които въобще вече не спят с половинките си, а се отдават на работата, са още повече – 45% при мъжете и 46% при жените. Участниците в анкетата, които се радват на редовен секс, напротив – не се отличават с голямо усърдие на работното място. Сред тях само 5 процента се оказали работохолици.
Отдавайки се на работата си, тези хора се опитват да се избавят от стреса предизвикан от липсата на редовен сексуален живот. Но в резултат проблемите само се задълбочават, обясняват психолозите. Нещо повече много често тези хора попадат в омагьосан кръг. Те доброволно се натоварват със задължения на работното място и започват да участват в разнообразни проекти. В резултат въобще не им остава време да разрешат тези проблеми, които са довели до крах в сексуалния им живот.

Кариерата се превръща в цел номер едно за хората до 35-40-год-ишна възраст. По всичко личи обаче, че удовлетворените емоционално хора се чувстват както по-добре психически (здравословно), така и много по-способни и мотивирани на работното си място. Спокойствието и хормоналният баланс вследствие на щастлив и балансиран личен живот помага на хората да израстват много по-бързо и успешно в кариерата си. Лечението на повечето проблеми дори във века на високите технологии си остава старата любов и разбирателство между хората. Обръщайте повече внимание на това, което имате, за да можете по-уверено да „крачите“ към това, което искате да имате!

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.
ЗАБРАНЕНО копирането на част или в пълен обем на статиите от блога без писменното разрешение на собственика на блога!
Статиите са авторски и незнанието на закона не осовобождава от отговорност!

Copyright © Здраве и красота - информационен блог