Най–високата точка в пирамидата на здравословното хранене

Може би отдавна слушате колко е полезно да ядете риба? Но и вие самите не сте сигурни защо точно морските продукти са толкова популярни. Като изключим рекламната цел, даровете, които ни предоставят водите, в действителност са едни от най-вкусните изкушения от всички хранителни продукти. Освен това те наистина са полезни и доставят на организма множество вещества, необходими за неговото нормално функциониране. На всичкото отгоре от тях не се пълнее и всяка диета, включваща морските продукти в менюто си, определено води до неминуем успех в борбата със затлъстяването. Не е случаен фактът, че едни от най-здравите нации са японската, испанската, италианската и гръцката. Хората от тези краища на света консумират риба поне 3 пъти седмично. Доказано е, че именно това ги поставя на последно място в класациите по сърдечносъдови заболявания и ги нарежда в челната десятка по красота и дълголетие. Не е мит, че морските продукти не само доставят на организма полезни вещества, но удължават живота. И една добра новина за жените – те участват активно в изглаждане на кожата и редовната им консумация я поддържа свежа, еластична и стегната. Прекрасно качество на рибата е и, че тя може да бъде приготвена по хиляди начини -сурова, на пара, варена, печена и пържена. Винаги е вкусна, винаги е полезна. А разнообразието от морски продукти е неописуемо, което личи през последните години и у нас.

Традициите
За съжаление нашата традиционна кухня не е силно обвързана с морските продукти и особено с мидите, калмарите, водораслите и т. н. В повечето случаи у нас се предлага печена на скара скумрия или рибена чорба. Но през последните няколко години това започва да се променя. Нагласата на хората към търсене на нещо нова оказва силно влияние и върху кухнята ни. Както в ресторантите, така и у дома все повече хора се престрашават да приготвят и консумират по-непознати за нашата култура морски ястия. Голяма част от нацията ни се образова по отношение на световните кулинарни възможности и се запозна подробно с положителните качества на рибата. Вярно е, че съществува и друг важен фактор – поради отдалечеността на дестинациите, от които се доставят екзотичните за нас морски дарове, цената им се покачва значително. Но за хората, които държат на здравето и визията си, количеството се заменя с качество.

Най-добрият приятел на жените
Малко хора знаят, че дори най-обикновената сушена риба, като сафрид например, съдържа толкова витамини и минерални вещества, колкото са нужни за правилното функциониране на женския организъм за цял ден. И въпреки че в повечето случаи мъжете са по-големи почитатели на сушената риба, тя е много по-полезна за нежния пол. Що се отнася до периода на бременността, тук морските дарове могат да си съперничат дори с плодовете и зеленчуците. Тези две категории храни обаче не си пречат, а се допълват идеално, докато жената е бременна. Чистият белтък, съдържащ се в скаридите, се усвоява на 100% от организма, а калцият помага за запазване здравината на костната система, подложена на голям риск в този период от живота на жената. Освен това в днешно време единственият достъпен източник на фосфор е морската риба и за разлика от речната тя не съдържа опасни паразити. За слабеещите По единодушното мнение на много жени, придобили дълъг опит в областта на диетите, най-добрият начин да се отслабне е консумирането на суши. Диетолозите твърдят, че то засища много добре, зарежда с енергия и активно участва в изхвърлянето на излишните мазнини. Важно е обаче да консумирате суши само в реномирани ресторанти или да си го приготвите у дома, тъй като не се знае на какво можете да попаднете в случайно избраните заведения. Този японски деликатес вече е достъпен и за нас – известни са множество рецепти, които любителите на морската кухня могат да приложат в домашна обстановка. За тези, които не обичат сурова риба, са измислени американизирани варианти на суши, които се правят от кулинарно обработени продукти.

Интересен факт
Той е установен от световноизвестни генетици: в близките 200 години човечеството може да се лиши от присъствието на натурални блондини.
Редовната употреба на морски продукти , съдържащи високи количества фосфор и фолиева киселина, е довело до постепенно изсветляване на косите при скандинавците. Не бързайте да се радвате – не мислете, че ако ядете риба всеки ден, иде си изрусите косата по естествен начин. Това се получава в продължение на поколения. С навлизането и смесването на различни видове кухня с традиционната скандинавска кухня, води до намаляване консумацията на морски продукти и оттам генът на натуралните русокоси красавици започва да изчезва.

Модерно и полезно
Обикновено новите неща, навлизащи на пазара, не се възприемат лесно от повечето хора. Модерното се възприема като вредно. Това обаче не важи за разнообразието    от ястия, съдържащи морски дарове. Учените са доказали полезността им за организма, заради съдържанието им на фосфор, фолиева киселина, омега-3 мастни киселини и други незаменими вещества. Ето защо съвременните диетолози препоръчват рибата   да не се използва само за отслабване, а да се включва поне два пъти седмично в семейното меню.   Много е важно да се научат и децата да консумират тези невероятни продукти, тъй като те подпомагат правилния им растеж. Странични  ефекти   няма. Това, което ще получите от морските дарове, е добро здраве, тънка талия и много енергия.

Морски рецепти
Ястията, съдържащи морски дарове, са хиляди, но ние можем да ви предложим една интересна рецепта с риба, която можете да приготвите в домашна обстановка без много усилия. Ястието е подходящо както за семейна вечеря, така и за предястие за гости.

Рулца от бяла риба с коняк
Необходими продукти: 8 бр. филета от бяла риба, 100 г рулца от раци, 200 г готварска сметана, 1 яйце, 50 мл коняк, масло, сол, черен пипер, естрагон. Приготвяне: приготвят се филетата, като леко се сплескват и посоляват. В купа се разбъркват ситно нарязаните рулца .

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.
ЗАБРАНЕНО копирането на част или в пълен обем на статиите от блога без писменното разрешение на собственика на блога!
Статиите са авторски и незнанието на закона не осовобождава от отговорност!

Copyright © Здраве и красота - информационен блог