40 години – А сега на къде?

Когато наближим 40-та си годишнина, В организма ни настъпват процеси, които намаляват работоспособността на различните вътрешни органи и системи. Но заедно с това именно сега е периодът, в който много хора решават да се заемат сериозно с грижа за фигурата си и това не е случайно, а е продиктувано от ред обстоятелства. Образованието е завършено, работата е постоянна, в повечето семейства децата са отгледани и за родителите остава малко повече свободно лично време. Ето защо не е чудно, че точно след 40 годишнината ние се замисляме за себе си. Трябва да знаете, че пораженческото мислене и изказванията като: 3а къде тепърва ще започвам да спортувам и да се грижа за себе си?!“ са твърде остарели и не водят до нищо полезно. Точно сега най-сетне имате така желаното време да се посветите на себе си. Заради липсата на информация обаче повечето хора не използват пълноценно ресурсите на своето тяло както трябва и ефективността от тренировките се понижава. А най-важното е отделеното за спорт време да дава своите реални резултати.

Възрастови изменения

С напредването на възрастта в човешкия организъм настъпват някои промени, с които спортуващият трябва да бъде запознат и да се съобразява. За да извлече максимална полза от активните занятия, човек трябва да знае, че пикът на работа на вътрешните органи и системи е около 30-та годишнина. След това започва да се наблюдава бавен спад.

Понижаване нивото на мускулната маса с около 30% и понижаване скоростта на нервната проводимост с около 15%. Това оказва основно влияние върху скоростта, с която се изпълняват движенията – ходене, изкачване на стълби, бягане, скачане и т. н. Те започват да се извършват все по-бавно и отнемат повече сили на движещия се човек.

Загуба на гъвкавостта с около 20%. Намаляване здравината на костите с около 15% при мъжете и с около 30% при жените. Повишаване обема на мазнините в тялото, въпреки липсата на промяна в режима на хранене.

Започва да се усеща дисбаланс между отделните мускули, т. е. един мускул е по-силен от друг и това води до неправилно изпълнение на някои действия.

Забавя се функционирането на бъбреците с около 20%. Около тази възраст обикновено започва да отслабва зрението.

След 30-та годишнина започва лек спад в чувствителността на слуха.

Тези изменения са предпоставки за по-лесно поддаване на болести на сърдечносъдовата система, диабет и остеопороза. Появява се чувство за слабост и отпадналост. Но всичко това в никакъв случай не трябва да ви плаши, а напротив – със знанията си по въпроса вие ще можете да използвате целеустремено възможностите на организма си.

Ефективност от спорта

На първо място трябва да си съставите програма, която да подхожда на възрастта и интересите ви. В началото започнете с леко раздвижване и постепенно увеличавайте натоварването, продължителността и периодичността на тренировките. Много е важно, ако решите да се занимавате сериозно със спорт, да се посъветвате с професионалист в областта. Той ще ви препоръча да си определите иел на тренировките. Например за сьрдечно-съдовата система, укрепване на мускулите на цялото тяло, раздвижване, засилване гъвкавостта на тялото, изхвърляне на излишните мазнини и т. н. Оптималният вариант, съобразен с тази възраст, е тренировките да продължават по 30 мин. от 3 до 5 пъти седмично. В никакъв случай не трябва да се преуморявате и да си създавате дихателни проблеми по време на спортуването. Интензивността на упражненията трябва да се покачва постепенно. Не забравяйте, че правите всичко заради себе си, а не се състезавате. Едни от най-подходящите спортове са плуване, колоездене, ходене и танци. Ако сте в група, ще ви бъде още по-лесно.

Добре е да знаете, че и най-малкото раздвижване е полезно. Ако нямате време за активна гимнастика, направете сутрешна разходка в квартала.

Изключително полезни са упражненията за запазване на равновесие и повишаване гъвкавостта на тялото.

Всяко упражнение трябва да се изпълнява по не повече от 8 пъти. С времето броят се увеличава.

Много е важно разнообразието в спорта. Ако два пъти седмично ходите на плуване, можете през останалите дни да правите сутрешни разходки, докато е още хладно навън. Или ако ходите на танци през уикенда, посветете делничните дни на колелото. Освен това, полезно е да сменяте видовете спорт. Практикувайте един месец каране на колело и следващия месец можете да плувате. След това можете да се върнете отново на колелото или да правите преходи в планината и да посещавате йога курсове. Един от най-хубавите спортове за тази възраст е аква-аеробиката. Тя натоварва еднакво всички мускули на тялото и в същото време ги щади максимално. Заниманието обикновено се провежда в групи, забавно е и дава максимален ефект в замяна на минимални усилия от страна на спортуващия. В по-големите градове у нас вече активно се предлагат подобни курсове. Най-разпространени грешки 6 спорта Ако искате да трупате мускулна маса, йогата, гимнастиката и пилатесът не са за вас. Препоръчително е да посетите фитнеса и задължително да си наемете персонален инструктор. Той ще ви състави най-подходящата програма според вашите цели и интереси. Ако се хвърлите веднага да тренирате аеробика, няма да усетите почти никаква полза. Тя натоварва прекалено бързо и е твърде активно занимание за хора, които искат да укрепнат мускулите и костите си.

Любителите на плуването трябва да знаят, че този спорт щади ставите и не натоварва достатъчно организма . Можете да го съчетаете с бягане, каране на колело или танци. Ако усетите, че два пъти седмично спортуване не ви достига или не ви натоварва достатъчно, увеличете тренировките на четири.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.
ЗАБРАНЕНО копирането на част или в пълен обем на статиите от блога без писменното разрешение на собственика на блога!
Статиите са авторски и незнанието на закона не осовобождава от отговорност!

Copyright © Здраве и красота - информационен блог