Глутамин – аминокиселината с най-универсална функция

глутамин

L-глутаминът или глутамин, както е по-известен е неесенциална, водоразтворима аминокиселина – една от дванадесетте канонични аминокиселини, участващи във всички най-важни процеси в тялото. Тя се синтезира в черния дроб и скелетните мускули, но нивата и в някои ситуации спадат драстично, поради което се налага външен прием. При активно физическо натоварване, нивата на глутамин спадат до 50%, което касае пряко тежките атлети и бодибилдъри.

Какво представлява глутаминът?

От глутамин има нужда всеки човек, тъй като тази аминокиселина участва във всички обменни процеси в тялото. На глутамина се отдава особено значение, поради способността му да пренася водород до клетките и да подобрява задържането на азот в мускулите. От л глутамин, особено много се нуждаят хората с понижена имунна защита, особено след претърпяна хирургична интервеция или химио и лъче терапия.

L-глутаминът подобрява функцията на стомашночревния тракт и повишава синтеза на протеина гликоген. С помощта на глутамина се елиминира отделения амоняк, образуван при разграждането на някои протеини.

Тъй като тежките тренировки водят до отделянето на различни токсични, отпадни продукти, той е още по-необходим на активните спортисти и тежкоатлетите.

Какво е приложението на L-глутамина?

Когато собствения синтез на глутамин не е достатъчен, за да покрие нуждите на организма, неговият недостиг се компенсира чрез прием на хранителни добавки с L-глутамин.

Той е незаменим помощник на атлетите и активните спортисти, но поради свойствата му да пренася азота в тъканите и да подобрява дишането на клетките, той се ползва с успех за подобряване на мозъчната дейност, при някои форми на шизофрения и сенилност.

Защо спортистите имат най-голяма нужда от глутамин?

От размера на наличния глутамин в мускулната клетка зависи дали ще се повиши производството на протеин в мускулната тъкан. Според някои специалисти е невъзможно да се постигне мускулен растеж без активното участие на глутамин, тъй като мускулът има трайното свойство да изгаря собствени аминокиселини при тежко физическо натоварване.

Глутаминът представлява повече от половината аминокиселини, съдържащи се в мускулната тъкан, а това означава, че неговите загуби са и най-големи по време и след тренировка.

Глутаминът е изключително важен за обема на клетката. Клетките, изграждащи човешкия организъм е прието да бъдат считани за здрави, което обемът им е голям.

Нарастването на мускулните клетки се дължи в голяма степен на отличните хидратиращи свойства на L-глутамина, което се отнася само за вътреклетъчното състояние, а не за общото. Тоест, глутаминът не води до така нареченото задържане на вода, а само до здравословно хидратиране на мускула, така че той да бъде максимално жив и активен.

Загубите на мускулна маса по време на тежки тренировки са неизбежни, тъй като всяко натоварване предизвиква катаболизъм (изгаряне на мускулна тъкан), а това състояние често води до разкъсвания на мускулни влакна и травми.

Спортистите и най-вече боди билдърите имат огромна нужда от допълнителен прием на глутамин под формата на глутаминови добавки, тъй като с негова помощ се постига чисто изграждане на мускулите, в комбинация с повишение на силата и издържливостта.

Глутаминът има невероятната способност не само да храни мускулната тъкан, но и да подпомага изгарянето на мазнините и да преобразува протеина в мускул. С негова помощ едновременно се топят мастни натрупвания и се гради мускулна маса, което е и целта на повечето активни спортисти.

По време на физическо натоварване, вследствие мускулните контракции се отделят токсични продукти, най-опасен сред които е амонякът. Глутаминът има уникалната способност да се свързва с амоняка и да го елиминира, наред с останалите токсини, натрупани по време на тренировките.

Глутаминът понижава нивата на кръвната захар и способства синтеза на хормона на растежа, който е необходим както за изгаряне на мазнините, така и за анаболния ефект върху мускулатурата.

L-глутаминът има доказано мощни анаболни и антикатаболни свойства, което означава, че той еднакво ефективно изгражда мускулната тъкан и предотвратява нейното разрушаване по време на силови тренировки. Той, освен това повишава защитните сили на организма, което е изключително важно, предвид, че всяко натоварване е вид стрес, който понижава функцията на имунната система.

За хората, които не целят да оформят мускулесто и релефно тяло приемът на глутамин също може да се окаже необходим, особено ако са подложени на тежко физическо натоварване или силен стрес, предизвикващ отслабване на имунната система.За хора със смущения в стомашно чревната функция, добре дозиран прием на глутамин може да повлияе някои неприятни състояния.

След тежки заболявания и агресивни за тялото лечебни терапии и хирургични интервенции, глутаминовите добавки могат да се окажат спасител, тъй като те са отличен източник на сила и енергия. Общото здравословно състояние, наред с мозъчната активност се повишават в пъти при редовен, умерен прием на L-глутамин под формата на прах или таблетки.

Кога и как трябва да се приема глутамин?

Глутаминови добавки трябва да се приемат след тежки тренировки, за да компенсират загубите на мускулен гликоген. Глутаминът подпомага синтеза на протеин и повишава нивата на някои хормони, отговорни за растежа на мускула.

Според специалистите по фитнес хранене, глутамин добавки трябва да се вземат до 30 минути след тренировка, като дозата при еднократен прием не бива да надвишава 2гр. За неспортуващите приемът и дозировката се определят от лекуващия лекар.