Гръцка диета – профилактика на болести

Здравен-блог - гръцка диета, правила, опасност

Средиземно море и слънчевото крайбрежие се цени много не само заради комфортния отдих, но и заради специфичната система на хранене, която позволява да съхраним здраве и бодрост много години.

Един от вариантите е гръцката диета, която се цени от много пациенти, които са си поставили за цел да отслабнат лесно и ефективно. В нея разумно са балансирани белтъчини, мазнини и храни, обогатени с полезни минерални и витаминни комплекси.

Но за всички ли е показна тази система, показна ли е при алергии и непоносимост към определени храни?

Проблеми с храненето – много калории, малко полезни вещества

За много жители на Америка, Европа проблемът с храненето е изключително актуален. С излишъкът на мазнини и въглехидрати е свързано не само затлъстяването, но и различни заболявания:

  • сърдечно-съдови;
  • проблеми с бъбреците и черния дроб;
  • ендокринни разстройства и много други.

Установено било, че тези, които постоянно живеят по крайбрежието на Средиземно море, малко се отличават от останалите. И населението по-малко страда от наднормено тегло, метаболитни нарушения, кардиологични патологии и онкологични заболявания.

Причината – особен стил на хранене, с малко различия в различните крайбрежни райони, но като цяло с много морски дарове, риба и пресни плодове и зеленчуци.

Един от вариантите е гръцката диета, която са взели на въоръжение много пациенти, които са загрижени за отслабването и оздравяването на организма.

Какви са особеностите на гръцката диета?

Всъщност това не е диета в прекия смисъл на тази дума, това е по-скоро ежедневно хранене, което е необходимо да се практикува за дълъг период от време, а по-добре пожизнено.

Тогава то ще позволи без каквито и да е нарушения на обмяната на веществата постепенно да отслабнем. Да се почувстваме по-активни и по-бодри.

Именно за това подобно хранене помага за отслабване, то условно е наречено гръцка диета. Това е една от разновидностите на средиземноморската диета, която се одобряват от лекари и е оценена по достойнство от много пациенти.

Гръцката диета не предполага типичните и ясно разписани ястия и храни по дни, няма строги ограничения и усещане за глад.

Времето, което можем да прекараме на тази диета е неограничено, всичко зависи от желанието, финансовите възможности и вкусовите предпочитания.

Отслабване по гръцки

Основата на менюто – това са растителни продукти, богати на фибри, нискокалорични и доста засищащи, а също и растителни масла и морски дарове, които осигуряват на тялото необходимите белтъчини.

Затова отслабването на такава диета е бавно, плавно и без каквито и да е строги рамки, в индивидуален режим. Помага не само постепенно да се сдобием с нормално тегло, но и да оздравим сърцето и кръвоносните съдове, да нормализираме обмяната на веществата.

При спазване на гръцка диета няма да се наложи да се подлагаме на изтощително гладуване.