Хранене в зависимост от професията – препоръки

Здравен блог - професия, хранене, зависимост

Всички професии са нужни, всички са важни. Но понякога работата е причина за умора, стрес и дори за някои професионални заболявания. Можем обаче с хранене да компенсираме всички вреди от работата. Помага ли ни правилното хранене да се справим с вредната работа, какви препоръки дават специалистите?

Писаните истини за храненето

Винаги във вредните и токсичните производства са давали мляко. Но изследванията показват, че млякото не помага за отделянето на токсини.

И не за всички хора това е полезен продукт, като отчита възможните особености на организма и болестите.

Тогава как да компенсираме вредата?

Още повече, ако става въпрос не за токсични производства, а за някакви обичайни, например, счетоводители, редактори и в тези професии, в които е необходима повишена концентрация, съсредоточеност и седене на едно място.

Какво хранене препоръчват специалистите, какви храни помагат за справяне със стреса?

Стресът е неизменна част от повечето съвременни професии и дори от съвременния начин на живот.

Крайните срокове за подаване на доклади и просто голямата отговорност, съвсем не топлите отношения в колектива или дори с началството – всичко това са причини за стрес.

Но храненето помага, ако не да се справим с тях, то поне да понижим неговите последствия и негативните проявления.

На първо място в менюто е необходимо да се включат омега-3 мастни киселини, които помагат в борбата с умората, раздразнителността.

Яденето на такива храни помага за повишаване на концентрацията, а грешките могат да се окажат фатални.

Освен мастни киселини, в менюто трябва да има храни със съдържание на магнезий, който не просто се бори със стреса, но и спомага за концентрацията, а също понижава умората.

Неслучайно в мултиватимините, които са предназначени за пациенти, чиято работа е свързана с умствена дейност, магнезият е един от най-важните елементи.

Източниците на всички необходими вещества в борбата със стреса са морските дарове, риба, особено мазните сортове, листните зеленчуци.

Хранене за издръжливи воини

Много професии налагат да прекарваме на крак по цял ден, и става въпрос не само за тези, които бързат по работа – куриери, сервитьори.

Движението, както се казва, е живот.

Става въпрос не само за тези, които са принудени са прекарват време в относително статична поза, някои касиери, фризьори, готвачи.

В такъв случай се повишава риска от разширени вени, артроза, поради дългото статично натоварване на краката.

За укрепване и защита на съдовете са полезни някои плодове – къпини, малини, боровинки, някои сортове грозде. Също полезни са различни видове морски дарове и особено водораслите.

Офис служители

За тях са полезни храните, богати на фибри и такива, които свалят холестерола.