Как да контролираме косопада

Здравен блог - косопад, контрол, правила

Ежедневният косопад е нормален физиологичен процес, който не трябва да предизвиква опасения. Но рязкото и обилно окапване на косата може да е признак на определени нарушения във функциите на организма. Как да определим кога косопадът е повод да си обърнем внимание?

Най-честите причини за косопад

За хората е характерно да губят по 100-150 косъма дневно. Точното количество зависи от конкретните особености на организма.

Макар и мъжете да са по-склонни към оплешивяване, жените също отбелязват интензивно оредяване на косата. Специалистите са на мнение, че най-разпространени за косопад са следните:

Последствия от физическо напрежение

Трихолозите предупреждават, че най-често косата започва активно да пада няколко месеца след получена физическа травма, операция или инфекциозно заболяване.

Но след като тялото напълно възстанови своите функции, състоянието на кичурите се нормализира.

Излишък от витамин А в организма

Според неотдавнашни изследвания, излишното съдържание на този витамин в организма може да усили косопада. Особено актуален е проблемът за тези, които приемат готови витаминни комплекси или биологично активни добавки.

Недостиг на протеини

Недостигът на белтъчна храна в менюто не само забавя растежът на кичурите, но и усилва техният косопад. Затова за поддържане на нормалното състояние на косата е необходимо включване в менюто на достатъчно количество постно месо, риба, яйца и морски дарове.

Постоянен стрес

Често повтарящите се стресови ситуации могат значително да усилят косопада и да влошат общото състояние на кичурите, те стават по-безжизнени.

Строги диети

Съществените ограничения в храненето се възприемат от организма като сериозно изпитание. Следва да помним, че липсата на важни хранителни вещества се отразява по неблагоприятен начин на състоянието на косата и създава предпоставки за косопад.

Правилна грижа за дълга коса

Дългата коса изисква особени грижи. Следва да се отбележи, че грижата за дългата коса изисква по-различен подход при гъста и тънка коса.

Така например, гъстата дълга коса предполага задължителна процедура по разресване преди миене. В противен случай разплитането на кичурите след къпане или вземане на душ ще бъде проблематично.

При избор на шампоан е необходимо да се предпочита такъв, който е предназначен за гъста коса, и съдържа в своя състав растителни компоненти. Също редовно трябва да се използват балсами, които помагат косата да стане по-послушна.

Грижата за дългата коса трябва да включва комплекс от мерки по възстановяване на структурата и подобряване на състоянието на косъма.

За профилактика на накъсване и косопад следва редовно да се правят укрепващи маски

Също трихолозите не препоръчват разресване на мократа коса, тъй като това може да доведе до силно изтъняване.

Сред общите препоръки по грижа за дългата коса може да се отнесе:

  • Редовно подравняване на краищата;
  • Внимателно разресване на кичурите, желателно с четка с естествен косъм;