Как да помогнем на близък в депресия

Здравен блог - депресия, помощ, въздействие

Депресия – едно от най-разпространените психически заболявания на 21 век. На нея са предразположени много хора, независимо от възрастта – тийнейджъри, възрастни и стари хора.

За депресия могат да се приемат краткотрайни влошавания на настроението. Някои хора не смятат това за сериозно заболяване, като предполагат, че това е вследствие на капризи, мързел или лошо възпитание.

Пациентите, страдащи от това заболяване, невинаги са в лошо настроение, и могат да не говорят открито за нежеланието си да живеят, за да не огорчават близките си.

Как да се държим, ако наш близък е депресиран и да му помогнем да се измъкне от това състояние?

За съжаление, неверните представи за депресивните разстройства, предизвикват у хората желание да се предпазят от проблемите на пациента. Близките могат и да не отдават особено значение на заболяването.

В най-добрия случай препоръчват да се захванем с нещо полезно, физическа активност или да се научим да гледаме на живота позитивно. Подобна реакция е вследствие на ниска самооценка и отношение към депресивните разстройства.

Понякога депресията може да завърши трагично и човек да направи опит за самоубийство. Причините е възможно да са неразбираеми за околните, особено ако човек не е изглеждал потиснат.

Затова за пациента е важно, на първо място, да насочи вниманието на близките към неговите проблеми. И особено тревожен сигнал могат да станат именно мислите за самоубийство.

Сериозните признаци на депресивно разстройство трудно могат да останат незабелязани. Апетитът на пациента може да изчезне, да възникнат затруднения със съня, да се появят проблеми с алкохола.

И самият той може да признае фактът на болестта и да моли само за едно – да го оставят намира

Често срещан проблем в много семейства – нарушената комуникация. Хората могат да са в брак или във връзка, но да не обсъждат чувствата един на друг. Затова е важно да се научим да разговаряме един с друг не само за позитивните, но и за негативните житейски моменти.

Ако пациентът знае, че до него има хора, които винаги са готови да го подкрепят и няма да го осъждат за лошото настроение, то ще му бъде по-лесно да се убеди в необходимостта да започне лечение на депресия.

Днес то невинаги включва хоспитализация и приемане в психиатрична клиника. Съществуват множество методи за психотерапия или медикаментозно лечение.

Често пациентите трудно признават самият факт на наличие на депресивно разстройство и се обръщат към психотерапевт или психиатър.

Най-важното е подкрепата на близките хора, които са убедени, че човек с психическо разстройство се нуждае от помощ не по-малко, отколкото този, който страда от друго заболяване.