Как по-рядко да боядисваме косата

Здравен блог - боядисване, коса, метод

Боядисването на косата е най-лесният начин за кардинална промяна на външността, за освежаване на облика и да бъдем в крак с модните тенденции.

Също боядисването е ефективен начин за прикриване на посивяла коса. За съжаление, дори най-устойчивите бои след 2-3 седмици започват да избледняват, в резултат на което косата започва да прилича безжизнена слама. За допълнение служат и грозните прорасли корени.

Боядисването на косата у дома не е добра идея, макар и доста бюджетна. Дори при строго следване на инструкциите, приложени към опаковката с боя, трудно се постигат желани резултати.

Често домашното боядисване се превръща в петна, зелен или жълт нюанс, кичури на клечки. Затова е най-добре да оставим този процес в ръцете на специалист.

А за да не останем с празен портфейл и със съсипана коса, трябва да търсим щадящи техники, които не изискват често боядисване.

Шатуш – ефект на изгорелите коси

Това е един от методите за разнасяне на цвета, който съществено преобладава над класическото боядисване над цялото платно на косата и мелирането. Предполага плавен преход от естествено тъмен, или светъл нюанс към изкуствено светъл или тъмен.

Порасналите корени, формиращи се след време, по никакъв начин не влияят на вида на прическата. В продължение на 6-12 месеца изглежда хармонично и свежо.

Най-важното  е на периоди да се поддържа наситеност на изкуствения нюанс с тонираща козметика и да се осигурява качествена грижа.

По външни характеристики шатушът популярното вече много години омбре и калифорнийско мелиране, разликата е в техниката на боядисване.

Косата изглежда като прегоряла на слънце, но е здрава и блестяща. Но по-хармонично изглежда боядисването на дълга и средна коса.

Късите кичури не позволяват да се оформят нюанси на цветовете. Специалистите препоръчват шатуш на дамите с тънък косъм.

Техниката придава визуален обем и гъстота.

Стробинг – щадящо боядисване на косата

Тези, които не са готови за боядисване на косата, най-вероятно би им харесала техниката за светлини и сенки, наричани стробинг.

Помага за освежаване на образа, без да се прибягва до кардинални изменения, а само се подчертава естествената красота.

При тази техника се затъмнява или осветляват отделни кичури на половин и повече тонове, като се използват няколко близки по цветова палитра нюанси.

Използват се само гъсти крем маски. Те позволяват създаване на естествен и мек преход.

За разлика от дрехите техники на боядисване, предразполагащи разнасяне на цвета и игра с цвят, стробингът е художествен метод.

Преди да се пристъпи към боядисването на косата, се анализира външността.

Оттенъците на боята, честотата и насоченността зависят единствено от индивидуалните особености, а именно от формата на лицето, разреза на очите и други параметри.