Каква захар да използваме за направата на сладкиши

бяла и кафява захар

Една от най-обсъжданите теми напоследък е тази за здравословното хранене. Много хора започват да се интересуват горещо от полезните заместители на вредните съставки. По този начин успяват не само да се предпазят от качване на излишни килограми, но също така се грижат за себе си, погледнато изцяло здравословно. В днешната статия ще се опитаме да разнищим до край въпросът, свързан със захарта в сладкишите. Наясно сме с това, че можем да я заменим с друга съставка, но по-интересното и важно е каква всъщност да бъде тя.

Навярно сте чували, че не малка част от потребителите у нас, а и по целия свят са свикнали да наричат захарта „бялата смърт”. Мислите ли, че има нещо случайно в това? Разбира се, че не. Истината е, че захарта е наричана по този начин, защото е предпоставка за купища здравословни проблеми, на които никой не желае да се натъква. Дори и да не успяваме да избегнем изцяло захарта от менюто си, то важно е да се запознаем с това какъв вид да ползваме, за да предпазим максимално тялото си.

Основни видове захар и тяхното влияние върху нас самите

  • Бяла захар – тя е най-разпространеният подсладител у нас. Предимно се добива чрез захарна тръстика или захарно цвекло. Почти всяка една торта, сладкиш или десерт, които откривате в търговските вериги магазини, е направена с прякото участие на познатата бяла захар. Тя не донася абсолютно никакви ползи на тялото, а единствено краткотраен прилив на енергия. Наред с готварската сол, тези двете съставки се определят като враг номер едно на здравословното хранене. Ако искате да чувствате тялото си енергично и тонизирано, то опитайте се да ги ограничавате до минимум при приготвянето на храните.
  • Кафява захар – нейният цвят може да бъде както по-светъл, така и по-тъмен. Това е зависимо от съдържанието на меласа в нея. Два са основните метода за добиването на кафява захар. Единият, струва ми се, е далеч по-разпространен. Става въпрос за смесването на бяла захар с меласа. Другият метод е ползването на рафинирана бяла захар, в която се съдържа меласа. За да ги различавате един от друг двата метода, то бихте могли да се ориентирате спрямо цената. При първия тя е много по-ниска, в сравнение с втория. Нека това ви послужи като основен ориентир.
  • Меласата – това е онзи продукт, който се извлича след рафинирането на захарта. В миналото тя не е била приемана за консумация от хора. С нея са се хранели единствено животните. Ако трябва да бъдем откровени, в меласата се съдържат всички онези минерали и полезни вещества. Препоръчваме да приготвяте сладкишите с този вид подсладител. Ползите от него са далеч повече, в сравнение с вредите.

Надяваме се да сме ви били полезни и благодарение на информацията, до която достигнахте, да можете в бъдеще да правите правилен избор при покупка на подсладител.