Какво реално ядат децата ни в училище, а всъщност не бива

Дали има някакво значение каква храна възрастните поставяме в устата си или не, е все още под въпрос. По друг начин обаче изглеждат нещата, когато става дума за децата ни. Важно е родителите да са наясно с това какви храни приемат те по време на учебните им занятия. Все пак нека не забравяме, че основен причинител на затлъстяванията в ранна детска възраст, то това са хамбургерите, бургерите и сандвичите, които наследниците ни консумират през голямото междучасие.

Защо да обръщаме внимание на това какво консумират децата ни

Проучванията, извършени през последните няколко години, са достатъчно ясен пример и доказателство, че с всяка изминала година все по-голям брой деца страдат от наднормено тегло. То е еднакво изразено както при момченцата, така и при момиченцата. Със сигурност не е в следствие на храната, която малчуганите приемат, докато са у  дома, а посредством онази, която училището им предлага.

Замисляли ли сте се някога какво всъщност включва безплатният им обяд? Нима мислите, че в него са включени месо, здравословно приготвени зеленчуци и плодове? Не, здравословният обяд, драги читатели, са всъщност онези мазни и тестени закуски, които учениците лакомо награбват и едва смогват да изядат в рамките на няколкото минути, останали им след игра и закачки.

Това са едни от най-вредните и трудно разградими храни, причинители на сънливост и ленивост. Те в никакъв случай не ще задействат активността у вашите деца, дори напротив. След като бъдат консумирани, учениците проявяват мързела си в завишена степен.

Колко хранения децата имат у дома и колко в училище

Една никак не малка част от българските ученици прекарват 80 процента от времето си в сградата, където ги възпитават да бъдат по-умни, по-отговорни,  по-добри и съвестни хора. Ако училищните занятия приключват в 13 часа на обяд, то веднага след това идва ред на занималнята, където детето е задължено да се подготви за следващия ден, изписвайки своята домашна под строгия контрол на учителя.

Това автоматично означава, че вашето дете пропуска обяда, който вие всъщност сте свикнали да му поднасяте, докато е било под зоркото ви око. Нима си мислете, че кутията, която сте оставили в неговата чанта, се връща у дома празна, защото храната е била използвана по предназначение?! Разбира се, че не! Тя навярно е попаднала в коша с отпадъци. Да, това е самата истина. Децата ви в училище се хранят предимно с бургери и мазни тестени закуски.

Ако сте от онези родители, които искат да ги превъзпитат, докато е време, то съветът ни е да се възползвате от рецептите и съветите за кулинария, на които ще попаднете в реномираните кулинарни блогове или готварски книги за здравословен начин на хранене. Като резултат на това ще успеете да накарате своите деца да ценят и обичат храната, приготвена в домашни условия, а не всичките онези бързи закуски, които им предлагат в училище.