Картофен сок – полезни за здравето свойства

Здравен-блог - картофен сок, ползи, здраве

Навярно човек, който изобщо да не харесва картофи, трудно може да се намери – от картофи могат да се приготвят много вкусни и разнообразни ястия, към които никой няма да остане равнодушен. Картофите са не просто вкусни, но и много полезни, и съдържат множество хранителни вещества.

Полезни за здравето свойства;

Освен скорбяла в картофите има протеини и мазнини, растителни влакна, органични киселини и витамини С, Е, РР, витамини от група В, каротин, минерали – калий, магнезий, фосфор, желязо, хлор.

Всички тези вещества се съдържат в картофите в такива съединения, че изкуственото им синтезиране едва ли е възможно. А на организма те оказват най-благоприятно действие.

В суровите картофи се съдържат полезни натурални захари, които много лесно се усвояват от организма. Но яденето на сурови картофи далеч не е препоръчително за всеки, тъй като може да е неподходящо за стомаха и за червата.

За съжаление, при приготвянето на картофите захарите се превръщат в скорбяла.

Каква е ползата за организма?

Но суровият картофен сок е съвсем друго, и е много ценно средство – както за профилактика, така и за лечение. Разбира се, използването на картофен сок е много по-лесно и по-удобно, отколкото от сурови картофи.

Не само народната медицина, но и лекарите препоръчват картофеният сок да се използва като противовъзпалително, за заздравяване на рани, за общо укрепване и като леко диуретични средство. Но има едно много важно условие – сокът от пресни картофи трябва задължително да бъде приготвен прясно.

Как да приготвим?

Забелязали ли сте, че обеленият и разрязан суров картоф бързо започва да почернява под действието на светлина и въздух? Стигат само 10 минути, за да се превърнат всички вещетва в него в баласт – същото се случва и със сокът от картофи.

Изцеждането на сокът от картофите е най-добре да се извърши със сокоизстиквачка. Може да се използва и старият метод – настъргват се кореноплодите на ренде и след това сокът се прецежда през марля.

Сок от картофи може да се пие само в определено време на годината – от юли до февруари, тъй като през останалото време натрупва соланин – токсично вещество, което може да предизвика отравяне.

Лечение с картофен сок

Какво е важно да се знае преди началото на лечението?

Сокът от картофи може да облекчи и излекува множество други заболявания. Това лечение изисква спазване на определени правила.

Например, преди да започне да се пие картофен сок, следва няколко дни да се спазва вегетарианска диета, и изобщо да се премине към хранене със сурови плодове и зеленчуци.

Картофеният сок заедно с този от моркови, е с изразено лечебно действие на стомашно-чревния тракт. Помага при лечение на гастрит, колит,язва на стомаха.