Киселини за красива и млада кожа

Здравен блог - кожа, киселини, въздействие

Днес все по-голяма популярност в грижата за кожата придобиват киселините. Как те действат на кожата, как да изберем за себе си подходяща?

Киселини за красива и млада кожа

Идеята за усъвършенстване на грижата на кожата с помощта на киселини не изглежда особено привлекателна до момента, докато козметичните марки не започнаха да рекламират хиалуронова киселина.

Многобройни изследвания, провеждани няколко десетилетия, доказват ефективността и безопасността на киселините, използвани в съвременните бюти средства за красота и младост на кожата и на тялото.

Киселините действат в 2 направления – дълбоко овлажняване, а също и лющене и обновяване на кожата.

В двата случая киселината помага за борба с преждевременни бръчки, проявления на фотостареене, акне, хиперпигментация и неравности на повърхността на кожата.

Видове киселини, използвани в процеса на грижа за кожата

Съществуват 2 вида киселини:

  • Водоразтворими;
  • Мастноразтворими;

Водоразтворимите са подходящи за грижа за кожа, предразположена към пигментация или развитие на кератоза. Помагат и при суха кожа, например, след интензивно излагане на слънце.

Като суровина за производство на някои видове водоразтворими киселини се използва мляко и някои видове растения.

Но повечето киселини, използвани в козметиката, се получават чрез изкуствен синтез в лабораториите – ябълкова, винена, гликолова, фитинова.

Освен ексфолиращият ефект тези киселини, тези киселини помагат за задържане на влага в кожата, стимулират образуването на колаген и церамиди. Това са молекули, които поддържат кожата красива и млада.

Използването на козметични средства с водоразтворими киселини спомага за възстановяване на рН баланс, овлажняване и предотвратяване появата на признаци на преждевременно стареене.

Най-популярни, ефективни и често използвани са алфахидроксикиселините, като за такива се смятат млечната и гликоловата.

Полихидроксикиселините – това е ново поколение киселини, които са просто незаменими при чувствителна кожа или при атопичен дерматит.

Правила за избор на козметика с киселини за кожата на лицето

Когато избираме козметика с киселини, е по-добре да предпочитаме домашните линии, защото са по-подходящи за самостоятелно използване. И такава грижа за кожата не изисква специфични навици. Останалото зависи от типа и състоянието на кожата.

Ако кожата е мазна и плътна, могат да се използват козметични средства с висока концентрация на киселини, а ако е чувствителна – с ниска. Във всеки случай преди използване на едно или друго средство по-добре да се консултираме с козметик.

Най-често за домашна грижа се използват млечна, плодова, гликолова и салицилова киселина. Млечната киселина се използва предимно за домашен и професионален пилинг.

Плодова се добавя в козметика за свиване на пори и за подобряване на общото състояние на кожата. Гликоловата киселина се бори със старческите изменения, а салициловата е подходяща за проблемна кожа на лицето.