Козметика с витамини – нужда за кожата

Здравен блог - кремове, витамини, правила

Ако нещо не е било както трябва, кожата няма да мълчи. Ще се разрази истински скандал – ще се появят петна, пъпки, раздразнение и лющене или „ще се затвори в себе си”, като демонстрира сивота и посърналост.

Най-добрият начин да ѝ повдигнем настроението е да предложим крем с витамини. Какъв обаче ще бъде по вкуса на кожата? Зависи от подадения сигнал.

Кожата е много суха, изглежда като пергамент, лющи се

При студено време, когато дори и термометърът отказва да проявява чудеса от устойчивост, лющенето на кожата е доста разпространен проблем. Но невинаги това е свързано с метеорологичните условия: студове и леден вятър.

Често понижаването на нивата на влага в кожата и като следствие лющенето са резултат от неправилна грижа, а също и на недостиг на витамини Е и В5.

В състава на козметиката тези вещества могат да се скрият под названието „пшенични протеини”, „бадемово масло”, „омега-3-6-9 киселини”, „токоферол”.

Тяхната основна мисия е улесняване овлажняването, неутрализирането на разрушителното въздействие на свободните радикали, които предизвикват окислителен стрес, укрепване на влакната на еластин и колаген.

Пигментни петна на лицето, предизвикани от слънцето

През 30-те на миналия век американският биохимик Алберт Сен Дердаи забелязва, че много плодове потъмняват при среза, но цитрусовите никога. Замисля се какво вещество в техния състав им помага да съхранят естествения цвят? Оказва се витамин С. Затова ако на кожата се появи пигментация или се покажат лунички, обърнете се именно към него.

На кожата витамин С въздейства като антиоксидант, неутрализира атаките на свободни радикали, предизвикани от агресивното въздействие на слънцето.

Помага за изсветляване на участъците на пигментация. Но има и лъжичка катран – тези витамини действат само когато концентрацията му в крема е съществена. Оптималната доза от този витамин се подбира от лекар.

Кожата е сива и посърнала, изгубила е естествена руменина

Един от най-важните витамини за здрава кожа е витамин В1. Връща младостта на кожата, неутрализира посърването.

Този витамин производителите често включват в състава на средствата за възстановяване на цвета на кожата и за повишаване на здравината на косъма. А кожата може да преобрази.

За разлика от средствата със салицилова и гликолова киселина, които често се използват за почистване на кожата при домашна грижа, витамин В3 действа по-меко, не предизвиква раздразнения.

От посивяване и обезводняване най-често страда кожата на пушачите. Дори и тези, които не пушат, а редовно се намират в димна мъгла, тоест са в задимени помещения или са сред хора, които пушат.

Тази мъгла разрушава колагена в дълбоките слоеве на кожата, забавя скоростта на формиране на нови клетки и забавя образуването на витамин С.