Леко наднормено тегло – гаранция добро здраве

Здравен блог - килограми, въздействие, опасност

Всичко тече, всичко се променя… Във времената на Омир, според обществото, с идеални форми били тези, надарени с доста сериозни предимства. След това на мода идват корсетите, анемичната бледност, а с тях и анорексичната външност.

Във времената на красивите дами се смятало, че наднорменото тегло е гаранция за блаженство. По-късно се намесва и науката, която обосновано плашела с опасностите, които крие затлъстяването.

Но към ден днешен има нови данни на някои учени, които показват, че няколко излишни килограма няма да навредят, а точно обратното.

Наднорменото тегло удължава живота!

Специалисти на водещ холдинг в сферата на застраховането и пенсионното осигуряване установява връзката между дълголетието и килограмите още през 1942 г.

Продължителността на живота била най-дълга при тези, които винаги са били с тегло като на 25 г., без значение колко близки са били параметрите до идеалните.

Затлъстяване се смятало здравословното състояние, когато теглото превишавало нормалното с 20%.

Диетичните препоръки на СЗO, чиято цел е профилактика на сърдечно-съдови нарушения, в редиците на затлъстелите попадат хора, които до преди това се смятат за напълно нормални като килограми.

Но според някои научни изследвания от 3-тото хилядолетие, ако човек има леко наднормено тегло или начален стадий на затлъстяване, с незначително превишаване на нормалните показатели за индекс на телесната маса, това съвсем не означава, че ще живее по-малко.

Заболявания, от които могат да ни предпазят повече мастни отлагания по тялото

В публикация на рецензирано медицинско издание убедително се доказва, че леко наднорменото тегло предотвратява някои смъртоносни заболявания.

Заключенията на учените се основават на многобройни изследвания, най-мащабните, от които се провеждат в продължение на 15 години.

Изследователите стигат до заключението, че болните от захарен диабет и тези с проблеми със сърцето, които имат няколко килограма мазнини като стратегически запас, живеели по-дълго.

Сравнението е с тези, болни от същите заболявания, но с нормално съотношение между ръст и тегло.

Сред хората с невродегенеративни заболявания, сърдечно-съдови патологии, диабет, бъбречна недостатъчност, повишеният индекс на телесната маса е свързан с намаляване на смъртността.

Дори при липса на хронични заболявания, незначителният излишък от мастна тъкан може да представлява запас от енергия, който ще е от полза в случай на тежки катаболитни разстройства.

Това не означава, че наднормените килограми укрепват здравето. Но малкото отгоре излишни килограми, поддържат силите на организма, когато се разболяваме, като ни помагат да оцелеем и да се преборим.

Колкото повече, толкова по-опасно

Ако човек има дори съвсем незначително наднормено тегло, то вече стои на пътя на затлъстяването, което е патологично състояние. Съвременната наука разполага с проверени данни, че шансовете за по-ранна смърт се повишават с 29%.