Натурални дезодоранти – какво е важно да знаем

Здравен блог - натурални дезодоранти, поддържане

Основното изискване, което се предявява към дезодорантите е ефективност. Необходимо е да предпазват надеждно от неприятна миризма във всяка ситуация.

Тези, които избират козметични средства още и по състав, предпочитат използване на натурални, или органични дезодоранти. Справят ли се средствата против изпотяване с натурален състав със своята основна функция?

Възможно ли е дезодорантите да бъдат едновременно и ефективни, и натурални? Всичко, което е важно да знаем за натуралните дезодоранти.

Какви са средствата против изпотяване?

Ефективната защита против изпотяване е необходима при тренировки, но при всякакви битови ситуации – често бързането за работа или за училище, ежедневните дела и дори обикновеното почистване на дома завършват с мокри подмишници и миризма на пот.

А ако се налага да прекарваме време и сред хора, то това се превръща в истински проблем.

Идеалният дезодорант осигурява усещане за свежест за цял ден, като не предизвиква раздразнения, не запушване потните протоци.

Освен това трябва да регулира отделянето на пот в стресови ситуации и затова дезодорантът е средство, в което трябва да бъдем сигурни във всяка ситуация.

Въпреки цялото разнообразие от продукти, предпазващи от пот, намирането на собствен дезодорант  е трудно. Едни оставят петна по кожата и по дрехите, други са твърде лепкави, трети предизвикват раздразнение.

Средствата против изпотяване се подразделят на дезодоранти и антиперспиранти.

Първите са строго козметични средства с ароматни вещества в състава, които отстраняват миризмата.

Вторите блокират отделянето на пот, като по този начин осигуряват сухота подмишниците в продължение на 48 часа. В САЩ антиперспирантите се класифицират като лечебни препарати без рецепта.

Защо са опасни обикновените дезодоранти?

Вече е разбираемо, че обикновените дезодоранти са по-безопасни, тъй като са с щадящ състав, но не са толкова дълготрайни.

Антиперспирантите не само отстраняват неприятната миризма на пот, но и блокират потните жлези за няколко. А това може да наруши естественото отделяне на пот.

Изборът на подходящ дезодорант е трудно, защото много от продуктите имат далеч не най-безопасния състав.

Така например, в състава на популярните средства могат да се намерят и антибактериални компоненти като фарнезол и триклозан, които могат да предизвикат раздразнение, особено при чувствителна кожа.

Какво влиза в състава на натуралните дезодоранти?

Основната функция, тоест борбата с изпотяването, се осъществява от влизащите в техния състав масла, растителни екстракти, масла, минерали.

Също натуралните дезодоранти съдържат екстракт от алое и алантоин, които способстват за намаляване на раздразнението, успокояват кожата.

Активните компоненти в състава на натуралните дезодоранти, които имат за цял отстраняване на потта – цинков оксид, скорбяла, сода.

Последната неутрализира бактериите, които предизвикват неприятна миризма, а калиевата стипца е с антисептичен и антибактериален ефект.