Нощни тайни – как да се справим с безсънието

Здравен-блог - безсъние, справяне, факти

Както човек спи, така и живее. Но не всички спят добре. Как да постигнем пълноценен сън? През лятото се стъмва късно, съмва се рано, а за пълноценен сън е необходим мелатонин, който се образува само в пълна тъмнина. А също и задухът, който не ни позволява да заспим.

Ето затова много хора прекарват нощите в ненужни бдения. И колкото и да се въртят в леглото и да броят овце, колкото и да канят съня, така и не идва. Какво може да се направи?

Опасно недоспиване

В една или друга степен от безсъние страда всеки 3-ти жител на планетата. Едни имат проблеми със заспиването, други се оплакват от твърде ранното събуждане, трети много лесно се будят.

Безсънието е 2 вида – остро, стресово и хронично. С първото, в рамките на годината се сблъскват приблизително 20% от хората на земята. То възниква в отговор на силното психологическо вълнение и завършва само по себе си, веднага щом действието на стреса върху организма отслабва.

Проблемът е с хроничното безсъние, заложници на които са 10% от населението. Тази форма на нарушение на съня доста трудно се поддава на корекция, но съществено понижава качеството на живота и нанася огромна вреда на здравето.

Хроничното недоспиване увеличава риска от развитие на артериална хипертония и захарен диабет, а също е свързан с нарушение на имунитета. Така например, учените провеждат такъв опит. Те разделят участниците на 2 групи.

В една спели добре, а в другата по една или друга причина напоследък недоспивали. Всички участници били заразени с риновирус. Броят на заболелите от първата група се оказали доста повече, отколкото в първата.

Нощни тайни

Преди да се е стигнало до сънотворни,  трябва да опитаме сами да се справим с безсънието. Сомнолозите имат понятие като хигиена на съня:

1-2 часа преди сън спазвайте преходен период

През това време не следва да работим  и да изясняваме лични отношения. Не е нужно да гледаме новини или филми, които биха могли да доведат до превъзбуждане на психиката.

2 часа преди сън е по-добре да не се пуши и да не се употребяват стимулиращи напитки. Тренировките преди сън също не са желателни.

Не лягайте да спите нито на празен, нито с пълен стомах

За да заспим по-бързо, 4 часа преди сън можем да похапнем нещо въглехидратно – макарони или банани, например. Въглехидратите помагат за отпускане и улесняват заспиването. Но ако прекалим с яденето преди сън киселините са гарантирани.

Създайте си условен рефлекс преди лягане

Например, създайте си навик да си лягате по едно и също време. Преди лягане можем да си вземем топла вана. Или да си измислим някакъв свой собствен ритуал.