Овесено мляко – полезно ли е за отслабване

Здравен блог - овесен мляко, полезно, опасност

Овесеното мляко до съвсем неотдавна представляваше интерес само за вегетарианци и вегани, хора с непоносимост към лактоза. Днес растителният заместител на обикновеното краве мляко се превърна в модерна напитка, истински хранителен тренд.

Натуралната напитка се предпочита от поддръжниците на здравословния начин на живот. И още една новост – добре се усвоява от организма, не предизвиква дискомфорт, подобрява обмяната на веществата. И това са само част от полезните свойства на растителното мляко.

Какво е това овесено мляко, предимства на растителното мляко

Растителната напитка от овес не е мляко по своята същност. Но го наричат така, защото течността външно наподобява хранителен продукт от животински произход. Има сходства и по състав, вкус.

За разлика от кравето мляко, овесеното не съдържа лактоза или млечна захар, за разграждането на която не при всички хора има специфичен ензим.

Също в него няма холестерол и казеин, към който понякога се среща алергия.

Овесено мляко се прави от зърна овес или ядки, вода. Производителите често добавят в течността растителни масла, сол и витамини.

А понякога и подсладители, както и други небезопасни добавки, които имат за цел подобряване на вкуса на напитката, увеличаване на срока на годност.

В овесеното мляко няма толкова много белтък, колкото в соевото. Но в него протеинът е повече, отколкото в различните видове растителни напитки.

Само в една негова порция се съдържат до 4-5 грама белтък. По много причини овесеното мляко се смята за най-добро сред всички видове растителни заместители на обикновеното мляко.

Това се обяснява с наличието в състава на фибри, антиоксиданти, желязо, витамини от група В, калций и други ценни вещества.

При избор на овесено мляко е необходимо да се разбира, че напитката не е подходяща за всички. Да, може да се пие от хора с чувствителен стомах, тъй като създава защитен слой.

Но не е препоръчителна за чувствителните към глутен. Обикновено овесеното мляко не се препоръчва за диабетици.

Млякото от овесени ядки е необходимо да се избира с особено внимание.

Важно е да се запознаем със състава на етикета на продукта и да се откажем от покупка, ако прочетем, че съдържа захар.

За предпочитане са вариантите, при които е най-простият избор от съставки. Желателно е в списъка да отсъстват слънчогледово масло, сол, и разбира се, консерванти.

Полезно ли е овесеното мляко за отслабване или не

При отслабване овесеното мляко може да се пие без притеснения. Напитката е със сравнително ниска калоричност – около 140 калории на 100 грама.

Затова от него могат да се приготвят коктейли, да се добавя към смути, да се правят диетични десерти и други масла.

Най-важното е правилно да се подбират рецепти, защото натуралната напитка невинаги може да замени кравето мляко във вкусово отношение.