Патладжани за отслабване – как да ги ядем

Лечение - патладжани, насищане, отслабване

Една от най-популярните храни е патладжан. И наистина, от него могат да се приготвят множество вкусни ястия. Освен това, патладжаните са много полезни и за здравето, и за фигурата. Но, разбира се, отслабването на патладжани е възможно само ако ги ядем правилно.

Патладжани за отслабване – защо са полезни

Патладжаните са с богат състав. Те съдържат калций, желязо, манган, калий, цинк, алуминий, фосфор, каротин, витамини от група В, фенолни съединения, дъбилни вещества, белтъчини и много други полезни вещества.

А що се отнася до калоричността, 100 грама съдържат само 24 килокалории. Това прави патладжаните доста полезни.

Защо са полезни патладжаните за отслабване? Те спомагат за отделянето на излишната вода от организма, притежават леко слабително действие, затова меко пречистват червата, добре насищат.

Но трябва да помним, че патладжаните не трябва да се пържат, тъй като поемат много мазнина. Затова вместо нискокалоричен патладжан ще получите много мазна храна. Естествено, отслабването с много мазна храна е невъзможно, има вероятност от допълнително трупане на килограми.

Как да ядем патладжани?

Възможно е да се задушават, запичат, варят, включително и на пара. От патладжаните могат да се приготвят супи, топли салати. Те добре се съчетават с месо, различни видове зеленчуци.

Има и противопоказания за ядене на патладжани. Не се препоръчва да се ядат при заболявания на стомашно-чревния тракт, заболявания на черния дроб и жлъчния мехур.

Злоупотребата с патладжани може да предизвика обостряне на язвена болест и гастрит. Освен това не трябва да се ядат често при камъни в пикочния мехур и в бъбреците.

Какви диети на патладжани съществуват?

Има и специални диети на патладжани. Те са доста, затова може да се избере всеки вариант.

Седмичната диета предполага ядене на зеленчуци. От напитките са разрешени само чай, вода. Могат да се приготвят супи, салати и рагу.

Ето и примерното меню на диетата:

  • Закуски – салати от зеленчуци и патладжани, чай;
  • Обед – супи и рагу;
  • Вечер – задушени патладжани;

Междинните хранения може да са с пресни зеленчуци, диетата е трудно, но може да се издържи.

По-засищаща e 5-дневната диета на патладжани, която може да се спазва за 5 дни. Може да се яде пиле, яйца, извара, зеленчуци, плодове и риба.

Ето и менюто за 5 дни:

  • Понеделник – патладжани и салати;
  • Вторник – патладжани и пилешко;
  • Сряда – яйца, пилешко и патладжани;
  • Четвъртък – плодове, яйца, извара и млени патладжани;
  • Петък – смлени патладжани, плодове и извара;

Кратката диета, разчетена на 1-2 дни разрешава ядене само на патладжани и зеленолистни зеленчуци. Могат да се запичат варят или задушават. На ден се разрешават не повече от 1.5 килограма зеленчуци.