Прозрачна диета за белотата на зъбите

Топдом - прозрачна диета, правила, храни

За никого не е тайна, че някои храни могат да оцветят зъбния емайл и променят цвета на зъбите, ако трябва да се злоупотребява с тях. Ефектът може да се усили след някои процедури в зъболекарския кабинет, например, избелване.

Но избягването на последствията и запазването на белия цвят на зъбите може да се постигне с т.нар. прозрачна диета. Какво да спрем да ядем? Какви подправки и плодове могат да бъдат опасни? На всички вълнуващи ви въпроси в предстоящата статия?

За оцветяването на зъбите

Естественият цвят на зъбите до голяма степен се определя от дентина – основно вещество на зъба, което покрива емайла. Въпреки разпространеното мнение, емайлът е полупрозрачен и придава само оттенък.

Измененията на цвета на зъба могат да се дължат на множество причини, и то напълно физиологични или пък симптоми на патологии – кариес, травма, наличие на голямо количество отлагания по зъбите.

Самият емайл е доста порест и се състои от емайлови призми. В тях е възможно да се натрупват частици от пигменти, и тяхното натрупване с течение на времето променя цвета на зъбите.

Зъболекарите познават механизма на оцветяване на зъбите – в храните, напитките, се съдържат пигментиращи молекули, които се наричат хромогени. Те могат да се натрупват в емайла, и процесът се ускорява под действието на танините и дъбилните вещества.

Оцветяването на емайла се влияе не само от съдържащите се в храните пигменти, но и от тяхната киселинност.

Храните и напитките с повишена киселинност, дори и да не съдържат ярки хранителни оцветители, правят емайла възприемчив към действието на агресивни фактори на натрупване на пигментация.

Особено възприемчиви към оцветяване на зъбите са зъбите след избелващи процедури. Именно поради тази причина е необходимо да се съблюдават препоръките на зъболекаря за грижа за устната кухина и храненето.

Зъболекарят може да препоръча т.нар. прозрачна диета – хранителни принципи, които изключват от менюто храни със съдържание на агресивни оцветители. Всичко това ще способства за съхранение на цвета на зъбите, дори след избелване.

Кафе – основният враг

Кофеиновата напитка е един от основните врагове и белоснежната обвивка. Оцветителите в състава на кафето, се смятат агресивни, особено в разтворимия вариант, лесно и бързо оцветяват зъбите. Затова пациентите, които пият повече от 3 чаши кафе на ден, в рисковата група.

Според някои автори, кафето способства дори за по-агресивно оцветяване на зъбите в сравнение с тютюнопушенето.

При спазване на прозрачна диета, пиенето на кафе не трябва да се спира напълно, но поне съществено да се ограничи.

Препоръчително е да се избира качествено кафе и да се използват някои добавки като мляко и сметана.