Сироп от топинамбур – полезен или вреден

Здравен блог - отслабване, топинамбур, правила

Земна круша или топинамбур – това е полезен кореноплод, за съжаление все още подценяван у нас. В Северна Америка, в родината на растенията, неслучайно го наричат „Слънчев корен”. В храненето необикновеният плод може да се използва по най-различни начини – в суров или в термично обработен вид, във формата на брашно от кореноплод, сироп.

Целебен заместител на захарта, подходящ дори за диабетици. Сиропът от топинамбур идеално се вписва в правилното хранене, а също може и трябва да се използва при отслабване.

Състав на сиропа, тайни при хранене

Любопитно е, че в различните страни на топинамбура се дават различни названия. Например, на изток го наричат „китайски картоф”, в европейските държави – „йерусалимски артишок”.

В състава на сиропа от топинамбур присъстват голямо количество витамини, минерали. Особено много в него са витамините С, РР, от група В.

Продуктът е богат на органични киселини, хранителни влакна и не само. Вкусният течен концентрат включва немалко въглехидрати, повече от 70% от тях се падат на инулина, притежаващ сладникав вкус, който придава на течността специфичен привкус.

Концентратът се произвежда без използване на захар, в неговия състав няма фруктоза. Леко кисел вкус на сиропа придава лимоновият сок, който служи за консервант.

Сиропът може да се пие без притеснения. Не се препоръчва само при индивидуална непоносимост на компонентите на неговия състав. Също сред противопоказанията е склонност към метеоризъм, тъй като може да предизвика усилено образуване на газове.

В правилното хранене, за диабетици необичайната течност се използва по различни начини. Обикновено – за замяна на захарта в напитките, за подслаждане на ястия.

Този дар на природата може да се употребява ежедневно. При желание може да се купи в готов вид в магазина или да се направи или да си го направим сами.

Ползи от сиропа от топинанмбур в правилното хранене

Сиропът от топинамбур е полезен захарен заместител. Продуктът се отличава с висока хранителна стойност, неговите свойства са многобройни:

  • Противовъзпалително действие;
  • Стимулация на храносмилането, нормализация на обмяната на веществата;
  • Подобрение на сърдечно-съдовата функция;
  • Стабилизация на артериалното налягане;
  • Понижаване на нивата на кръвната захар;
  • Нормализация на водния баланс в организма;
  • Понижаване на нивата на холестерола;
  • Намаляване киселинността в стомаха, отстраняване на изгарянията;
  • Общоукрепващо действие, усилване на имунната защита;
  • Повишаване на трудоспособността при високи интелектуални натоварвания;

Как да използваме йерусалимския артишок за отслабване?

Сиропът на земната круша с лекота замества захарта, медта и другите сладки храни в процеса в борба с излишните килограми. Отслабването с целебната течност  ще бъде вкусно и комфортно. Голямо предимство на сиропа е ниският гликемичен индекс.