Спукани капиляри – необходимо ли е лечение

Здравен блог - спукани капиляри, терапия, крем

Спукани капиляри – това е кожно състояние, което може да възникне на лицето или на всяка друга част на тялото. Хората с тънка и чувствителна кожа са по-предразположени.

За това състояние е характерно първоначално разширяване на капилярите, а след това пукане. В резултат спуканите капиляри се появяват под повърхността на кожата обикновено червени или пурпурни на цвят, а това състарява.

Какво предизвиква увреждане на капилярите на лицето?

Спуканите капиляри или кръвоносни съдове на лицето не са сериозен проблем за здравето, но за повод за притеснения, особено сред жените, при които се срещат доста по-често. Има много начини за справяне с това състояние, но преди това е не по-малко важно да знаем причините за разрушаване на кръвоносните съдове на лицето.

Екстремни метеорологични условия

Твърде горещо или много студено време може да повлияе на системата ни на кръвообращение и да предизвика увреждане на кръвоносните съдове на лицето и на другите части на тялото.

Употреба на алкохол

Злоупотребата със спиртни напитки влияе на тялото по различни начини. Химическите вещества в спирта реагират с кръвоносните съдове и ги повдигат на повърхността на кожата. Това също стимулира мозъка да се намесва в кръвоносната система, затова се появява и характерното зачервяване на лицето.

Прекомерно въздействие на слънцето

Когато кожата е изложена на въздействието на слънчевите лъчи, ултравиолетовите лъчи в нея се разширяват и разрушават кръвоносните съдове, които се появяват като червени или виолетови линии по лицето.

Възраст

С напредването на възрастта кожата става по-предразположена на увреждания и затова спуканите капиляри са по-често явление, отколкото в младостта.

Непълноценно хранене

Ако ядем храна, в която няма достатъчно количество витамини и минерали, това ще повлияе на регенериращата способност на организма, и съответно капилярите стават по-крехки и уязвими.

Домашни средства за спукани капиляри

Спуканите кръвоносни съдове или увредените капиляри на лицето могат да се лекуват с лазерна и химическа хирургия. Но има много натурални и безопасни средства, които можем да използваме и у дома. Тези средства са не само ефективни, но също са и без каквито и да е странични ефекти.

Алое Вера

Известна като чудодейна билка за кожата. Източник на подмладяващи, противовъзпалителни и овлажняващи свойства за кожата. Това е ефективна съставка за лечение на спукани капиляри на лицето.

Зелен домат

Зеленият домат също притежава свойството да подхранва кожата. Неговото използване прави кожата здрава и я предпазва от различни кожни заболявания.

Магданоз

Още едно древно средство, което помага за справяне с увредените капиляри на лицето. Магданозът съдържа голямо количество антиоксиданти, които предпазват кожата от свободни радикали. Съдържа и много витамин С, който помага за подмладяване на кожата.