Тайната на Е171 – опасният титаниев диоксид в бонбони и газирано

Здравен-блог - титаниев диоксид, опасност, причини

Хранителните добавки са спорна тема – макар и производителите да уверяват, че са безопасни и без тях не може да се мине, потребителите имат съмнения.

Има случаи, когато по-рано смятаните за безвредни добавки, се оказват опасни, според най-новите изследвания.

Например, добавката Е171 – титаниев диоксид.

Използвана е много години, като се е смятала за абсолютно безопасна.

В ръководствата за нейната токсичност пише, че заради неразтворимост във вода титаниевият диоксид не се абсорбира и се отделя от организма.

А ако се отделя, как би могъл да бъде вреден.

Тайното става явно

В последните години се установи, че титаниевият диоксид се натрупва в организма под формата на наночастици, което го прави много вреден.

Титаниев диоксид – това е вещество, при което винаги се образуват известно количество наночастици.

Те могат да бъдат повече или по-малко, от тях можем да се избавим, но изисква усилия.

Подобни наночистици се срещат в множество храни – бонбони, особено дражета, дъвки, млечни продукти, газирано, дори и в сухите смеси, от които се правят.

По ирония на съдбата, децата също получават от тези частици и то значително количество, тъй като се съдържат във всякакви дражета и газирани напитки.

Италиански учени доказаха, че при децата се отлагат повече наночастици, отколкото при тийнейджърите и възрастните.

Освен в храните титаниевият диоксид се използва като избелващо средство в пастите за зъби, в капсулите на таблетките, в слънцезащитната козметика и някои хигиенни средства.

В изследвания е установено, че наночастиците от това вещество се усвояват от организма през кожата, белите дробове и частично чрез храносмилателната система.

В експеримент върху доказана потенциалната небезопасност наночастици титаниев диоксид за черен дроб, бъбреци и мозък, далак, сърце и бели дробове.

При инжектиране на това вещество частиците са прониквали във всички тези органи, натрупвали са се в тях и са предизвиквали странични ефекти, по-точно отделяне на свободни радикали и развитие на възпаление.

Частиците титаниев диоксид нарушават състава на чревната микрофлора

Също неотдавна е публикувано пилотно /предварително/ изследване, което подсказва за възможно повишаване на риска от диабет тип 2 при системно използване на избелващи пасти за зъби.

Международната агенция за изследване на рака разглежда наночастиците титаниев диоксид като възможни канцерогени за човека.

Официално дори се препоръчва избягване на слънцезащитни спрейове и прахчета с тези наночастици.

Причината е, че лесно случайно да вдишат, а се усвояват от белите дробове

Освен това, наночастиците титаниев диоксид нарушават проницаемостта на чревната лигавица, в резултат чрез нея в кръвта могат да проникнат токсични вещества и възбудители на инфекции, за които при норма е непроницаема.

Така при животни се нарушавала хематоенцефалната бариера, която предпазва мозъка от проникване в кръвта на вредни вещества.