Топ 3 грешки при боядисване на косата у дома

Здравен-блог - боядисване, коса, опасност

Домашното боядисване на косата е риск за получаване на съвсем не този резултат, за който вие сте разчитали, когато сте купували боя. Неравномерен оттенък, изсушени кичури, алергия към скалпа – ето с какви проблеми можем да сблъскаме, подхождайки към процедурата недостатъчно сериозно.

Какво да правим, прекарвайки у дома в боядисването на кичури?

Избор на цвят за боя за коса по картинка на опаковката

Опаковката на всеки продукт – това е привличане на внимание от купувачите. Тя винаги е красива, ярка с примамливи слогани и обещания от производителите.

И не е изненадващо, че на опаковката на всяка боя за коса е изобразена красива жена с идеални кичури от същия цвят, който в идеалния случай би трябвало да се окаже и на вашите кичури.

Разбира се, ще вземете опаковката, която ви е харесала, за да си направите сами процедурата по боядисване. И най-вероятно, ще се разочаровате.

В повечето случаи боята за коса съвсем не дава цветът и на опаковката. И проблемът дори не е в лошото предаване на изображението.

Крайният резултат зависи от множество фактори – изходен оттенък на кичурите, времето, отминало от последното боядисване.

И фото на снимката – това е последният критерий, по който следва да се ориентираме при избор на боя.

Отлично е, ако боята за коса и нюанс се препоръча от фризьор. След визуален преглед на кичурите специалистът може да прогнозира цвета, който ще ви дадат различни бои.

Ако ги избират сами, задължително се консултирайте с таблицата с нюансите, която винаги се посочва на задната или на страничната опаковка.

Не правите тест за алергична реакция

Всяка боя за коса, колкото и скъпа и качествена да е била тя, това е доста внушителен списък с химически вещества в състава.

И има риск, макар и минимален, това или друго средство да предизвика алергия под формата на раздразнение и сърбеж на кожата на главата.

Игнорирането на съветите на производителите за провеждането на тест за алергични реакции – това е сериозна грешка в домашното боядисване.

Разредете малко количество купена боя, нанесете боята на китката, оставете за 10-15 минути, и след това измийте.

Ако след 12-24 часа боята не е предизвикала никакви нежелани реакции на кожата, може смело да се използва за боядисване на косата.

Използване на маски преди боядисване

Пристъпване към боядисването на косата, за които дълго преди процедурата е била нанесена подхранваща маска, да стане грешка.

Поддържащата козметика покрива всяко косъмче с тънък слой, който ще възпрепятства проникването на пигмента в тяхната структура.

Така няма да получите ярък, наситен нюанс. Освен това боята по-бързо се отмива от косата.