Топ 3 есенни плодове и зеленчуци при диабет

Лечение - диабетици, плодове, полезни

През есенния период диабетиците трябва по-внимателно да избират плодове и зеленчуци. Някои от тях съдържат голямо количество захар, което е изключително нежелателно при захарен диабет.

Какви плодове и зеленчуци могат да ядат диабетиците?

1. Ябълки

Това са достъпни и много полезни плодове, които съдържат относително малко захар. За диабетиците се препоръчват зелените ябълки с кисел вкус, тъй като съдържат много малко глюкоза.

Освен това в ябълките хармонично се съчетават всички компоненти, които присъстват в тях: витамини, минерали, органични киселини, пектини, фибри и захар.

Именно този балансиран състав позволява на ябълките да заемат достойното първо място сред своите плодовете. На ден могат да се изяждат по 1-2 ябълки.

В ябълките се съдържат голямо количество пектини, които отделят токсините от организма, а също и фибри, които подобряват чревната функция.

Ябълките са богати на органични киселини, които възпрепятстват образуването на оксалатни камъни в бъбреците, и укрепват кръвоносните съдове.

За да се получат ябълките по-светли, ги сушете на фурна. Нарежете ги на тънки парченца и ги разположете на 1 редица. Сушете ябълките на слаб огън, леко отворете вратата на фурната.

Всяка ябълка се състои на 85% от вода. На останалите 15% се падат – белтъчини /около 2% от съдържанието/, въглехидрати /около 11%/, органични киселини /9%/.

Бяло, цветно и брюкселско зеле

Зелето може да се яде на практика в неограничени количества, тъй като съдържат много фибри и почти са лишени от прости въглехидрати. Освен това бялото, цветното и брюкселското зеле са нискокалорични, което позволява да не се трупат килограми.

За хората с диабет тип 2 са предписани норми от ежедневен набор храни с гликемичен индекс /ГИ/ 0-49 единици.

Затова зеленчуци диабетиците трябва да избират много внимателно, тъй като процесите на топлинна обработка значително увеличават своя индекс като например, морков и цвекло.

За диабетиците са подходящи храни с гликемичен индекс 50-69, но само при ремисия на заболяването. Обемът на порцията трябва да е не повече от 150 грама, не по-често от 3 пъти седмично.

Под строга забрана са храните с ГИ 70 и нагоре. Смята се, че тази храна съдържа бързо усвоими въглехидрати – празни, които бързо повишават нивата на кръвна захар.

При диабет тип 2 може да се яде всякакво зеле, тъй като ГИ на тези зеленчуци е около 15.

Цитрусови

При диабет могат да се ядат и по малко портокали и грейпфрут. Средно, 1 портокал съдържа около 10-15 грама въглехидрати и само 50-60 килокалории. Едновременно с това в тях се съдържа много витамин С и фолиева киселина.

Грейпфрутите се смятат за най-добри цитрусови плодове за диабетици. Полезни са при диабет и поради ниския си ГИ и съдържат така необходимия при диабет витамин С.