3 навика, които съсипват гърба и кръста

Здравен блог - тежести, вдигане, опасност

Болките в гърба са познато явление за много хора. Лесно е, когато причината е известна – например, травма или възпалително бъбречно заболяване.

Тогава човек може да направи всичко, за да не се повтаря подобно явление. И съвсем друг е въпросът, когато болният не забелязва, че неговите ежедневни навици бавно и сигурно вредят на неговия гръбнак. За какви навици става въпрос?

1. Неправилно носене на чанта

Висящата на ръката дамска чанта може да стане причина за поява на болки в гърба и съпътстващи проблеми.

Добре е, ако в дамската чанта има само козметични принадлежности, но често вечер този аксесоар се превръща в тежък товар, натъпкан с най-различни и доста осезаеми хранителни продукти.

Ако редовно се носи тежка чанта на едното рамо или на ръката, то това неизменно се отразява на работата на целия опорно-двигателен апарат.

Първо, страда стойката и гръбнака. Поради неравномерното разпределение на натоварването се повишава риска от развитие на остеохондроза и хернии на междупрешленния диск особено в областта на кръста.

Предотвратяването на това неприятно последствие е възможно, ако вместо обичайната чанта се носи раница.

Равномерно се разпределя натоварването по целия гръб и ръцете остават свободни.

Най-важното е да не се носи твърде ниско и да се избират модели с ортопедична основа.

При липса на раница следва да разделим товара по равно и да носим в едната ръка дамската чанта, а в другата чантата с покупки.

2. Ходене на токове или на обувки с плоска подметка

Някои обувки могат да предизвикат болки в гърба, а в дългосрочна перспектива и други по-сериозни здравословни проблеми.

Разбира се, в гардероба на всяка жена има обувки на токове.

На токове стъпалата заемат необичайно нефизиологично за тях положение.

А ако се отчита, че в човешкия организъм всичко е взаимно свързано и обединено помежду си мускули, стави и съединителна тъкан, тази некомфортна обувка може да създаде проблеми.

Поради изместване на центъра на тежестта положението си променя не само гръбнака, но и прилежащите към него тъкани и органи.

Дамите, които не могат без високи токове, по-често от останалите се сблъскват с разширени вени и напречно плоскостъпие.

3. Вдигане на тежести

Правилната стойка страда не само от неудобно носене на обувки, но и от неправилно вдигане на тежести. И това не се отнася за тежкоатлети и фитнес маниаци.

В ежедневието с такива проблеми се сблъскват най-често хамали и представителите на другите професии, чиято работа е свързана с вдигане на големи тежести.

Ако се вдигат товари неправилно, то се рискуват болки в гърба, най-малкото, протрузии, разширени вени, свличане на стомаха и други органи.