Топ 3 грешки, пагубни за косата

Здравен блог - изплакване, коса, правила

Ежедневно скалпът и косата се сблъскват със стресови ситуации, които изключително пагубно се отразяват на тяхното състояние. Става въпрос за хлорирана вода, вредните газове в околната среда и сухият въздух в отопляемите помещения. Много наблягат на козметиката за разкрасяване, която е пълна с изкуствени компоненти, разрушаващи структурата на косата

Ако не желаете да се примирите с безжизнената коса, веднъж и завинаги се разделете с вредните навици.

1. Боядисване на коса у дома

Боядисването на косата е бавен и сложен процес, който има множество тънкости, с които са познати само професионалистите. Дори и строго да се следват инструкциите на опаковката с боя, невинаги се постига резултат.

Вследствие на домашното боядисване тонът става неравномерен, зелен или жълт нюанс. Понякога се стига и до пърхот и косопад. Особено тежки са последствията при боядисване на косата в светли тонове.

Ако желаете да опазите косата си, се възползвайте от услугите на опитен фризьор, който ще отчете всички важни параметри – структура и състояние на косата.

Ще създаде оптимален състав от няколко тона, което ще позволи получаване на по-равен и красив тон без странични примеси и петна.

Освен това опитният фризьор ще добави към боята и специални вещества, които ще предпазят косата от прекомерна сухота, ще я омекотят и овлажнят.

Ако сте решили все пак да се боядисвате у дома, отчетете следните фактори:

  • Избирайте само щадящи бои, желателно е да са без амоняк;
  • Винаги правете тест за алергична реакция;
  • Непосредствено преди боядисване не използвайте кондиционер или друга козметика за коса;
  • Не дръжте боята по-дълго от посоченото в указанията време;
  • Използвайте за боядисване на косата четка или гъба;
  • Смесвайте състава в пластмасов съд;

2. Пренебрегване на подстригването

Опитвате се да ускорите растежа за косата. Това не е повод да се пропуска посещението на фризьорски салон. Проблемът е, че неблагоприятните фактори и недостатъчната грижа повлича след себе си образуване на цъфтящи краища.

Те на свой ред предизвикват накъсване на косата и загуба на блясък. Системното подстригване на накъсаните краища е истинско спасение за косата. Когато е скъсим с няколко сантиметра, така я оздравяваме.

3. Миенето на косата с гореща или със студена вода

За никого не е тайна, че скалпът неблагоприятно влияе на резките колебания на температурите. Така горещата вода стимулира мастните жлези, което води до бързо замърсяване, и съответно нужда от често миене.

Неблагоприятно на косата влияе и твърде студената вода, която способства за свиване на съдовете.

Забавя се кръвообращението и постъпването на хранителни вещества към космените фоликули, което води до отслабване и нарушаване на растежа на косата.

Косата и скалпът трябва да се мият само с топла вода, а за изплакване трябва да е хладка.