Топ 3 храни най-богати на витамин Е

Здравен блог - храни, витамин Е, въздействие

Витамините играят много важна роля в поддържането на здравето на човешкия организъм. Един от най-полезните и нужни за него е витамин Е, представен от токоферол и токотриенол.

Основни източници на витамин Е са растителните масла, но има и други храни, които трябва редовно да се похапват за профилактика на хиповитаминоза.

Ролята на витамин Е в човешкия организъм

Първите експерименти с участието на този витамин показват, че играе важна роля в поддържането на репродуктивната функция и може да подпомогне растежа на новородени недоносени бебета.

Последващи изследвания потвърждават, че токоферолите и токотриенолите предпазват клетъчните мембрани от окислително увреждане и демонстрират не само антиоксидантно, но и антихипоксантно действие, като спестяват разход на кислород от клетките.

За токотриенолите е характерен невропротективния ефект, който служи като профилактика на рак на кожата.

Токоферолите са необходими на организма за синтез на колаген в костите и в подкожната мастна тъкан, белтъци на мускулатурата, лигавиците и на черния дроб, различни ензими и хормони.

Тези витамини са също и ефективни имуномодулатори, укрепващи защитните сили на организма. Въпреки изобилието от продоволствие у нас и по света, хиповитаминозата не е толкова рядко явление.

Но и обратната ситуация, свързана със значително и продължително потребление на витамин Е, е нежелано за организма. То се последва от повишаване на кръвното налягане, хипертриглицеридемия, токсично увреждане на черния дроб, бъбреците и др.

1. Растителни масла – добър източник на витамин Е

Витамин Е е мастноразтворим витамин, които постъпват в организма заедно с растителни масла, са важен хранителен източник. Един от най-добрите източници на този нутриент е масло от зародиш на пшеница.

В него е концентрирано максимално количество хранителни и биологично активни компоненти, притежаващи антиоксидантни свойства.

А също защитават ензимите, другите витамини и полиненаситени мастни киселини от разрушително влияние на окислението.

Редовно трябва да се използва ленено, царевично, слънчогледово, сусамово и други масла, заменят се и животинските мазнини.

С тях помощ холестеролът може да се върне към норма, а заедно с него и телесното тегло, да се минимизира риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет.

2. Зеленчуци и зелена салата – ценни хранителни продукти

Почти всички зеленолистни зеленчуци са богати на витамин Е – зелена салата, спанак, магданоз. Всички тези храни оказват комплексно полезно действие на целия организъм, като подобряват храносмилането и обмяната на веществата.

3. Ядки и семена – неизменна част от храненето

Сред храните, богати на витамин Е, са ядките и семена.

Ползата от тях е трудно да се надцени, те са важен източник на ценни растителни белтъчини, витамини, минерали, мастни киселини, флавононоиди, лецитин, ядки, с които хората се хранят още в праисторически времена.