Топ 3 вредни хранителни съвета

Здравен блог - съвети, вредни, хранителни

Днес всеки втори се определя като специалист по хранене. Огромен брой съвети, отнасящи се до това с какво се храним, могат лесно да ни вкарат в задънена улица. Истината е, че повечето съветващи не са квалифицирани да дават съвети с какво да храним.

Но тъй като търсенето на информация и съвети за диети и сваляне на килограми не намалява, все пак трябва да се научим да разпознаваме абсолютно безполезните съвети, вместо да вникваме в подробностите на всяка статия, на която попадаме в Интернет.

Сега ще се опитаме да развенчаем 5-те най-глупави хранителни съвета.

Тази храна/добавка/продукт стимулира вашия метаболизъм

Това е доста често срещана заблуда. Но нищо от това, което ядете, не може съществено да повиши вашия метаболизъм, и нищо не може да изгори мазнините или калориите. Единственият начин за изгаряне на калории това е:

  • Дишане и живот – голяма част от калориите, които изгаряме през деня се преработват в енергия, която телата ни използват за поддържане на жизнените функции. Това се нарича и основна скорост на метаболизма;
  • Храносмилане на храна;
  • Упражнение и движение;

Игнорирайте хранителни съвети, които ви предлагат нещо друго. Т.нар. храни, които горят мазнини – кофеин, чушки чили могат само леко да ускорят метаболизма, но не толкова, че да стимулират свалянето на килограми.

Нека разгледаме чушките чили, които съдържат съединението капсаицин. Идеята се състои, че топлината от тази съставка предизвиква отделяне на адреналин, като кара тялото ни да гори калории.

Проблемът е в това, че нищо от това, което ядем, не стимулира метаболизма до толкова, че предизвика значимо сваляне на килограми.

В едно кратко изследване 25 участници били разделени на 2 групи – хора, които редовно си похапвали храна с подправки и на такива, които не правят това.

А след това на всяка група давали по около грам люта чушка заедно с обяда. Изследването показало, че тези участници, които не похапвали редовно храни с подправки, изгаряли повече енергия и нямали толкова апетит.

Изследователите стигнали до извода, че ефектът на червената чушка е не само метаболитен, но и сензорен – участниците започнали да ядат по-малко, заради паренето в устатата.

Ледената вода, витамините и минералите също не стимулират метаболизма.

Сваляте Х килограма за Х време

Имате ли кристална топка, която може да предсказва бъдещето? Отговорът е очевиден. Ето защо когато някой твърди, че сваляте определено количество килограми за определен срок трябва да се отнесете към това заболяване скептично.

За да бъдете здрави, спрете да ядете бобови/зърнени/захарни/конкретна храна или цяла група.

Разбира се, винаги ще се намерят хора, които няма да понасят определена група храни. Но спирането на полезни храни само защото някой ви е наплашил, няма да ви бъде от полза.