Топ 3 зеленчуци, които са най-полезни сурови

Здравен блог - зеленчуци, полезни, правила

Свикнали сме да сервираме зеленчуците запечени, пържени или задушени. И наистина много от тях стават годни за ядене само след продължителна термична обработка. Но можем да посочим и зеленчуци, които могат да се ядат сурови. Така ще бъдат по-полезни, и по-вкусни.

1. Карфиол – хрупкаща закуска за тези, които са на диета

Карфиолът е находка за тези, които се стараят да следят за килограмите. В него има минимум калории, за сметка на това много полезни за храносмилането са фибрите, които насищат за дълго и бързо. Също това е ценен източник на витамин С и К.

Ако се придържаме към правилата на здравословното хранене, яжте карфиол в суров вид. Така запазва в себе си полезните за организма антиоксиданти и растителни белтъци.

Дори кратката топлинна обработка води до загуба на значителна част полезни вещества. Освен това, е много по-апетитно – сочно, хрупкащо.

Разделете кочан карфиол на малки съцветия, добре измийте и сервирайте на масата.

Това може да бъде салата със зеленчуци. Или направете оригинална закуска за бързо хранене, като допълнете зелето с кисело мляко или с хумус.

2. Броколи – сочни, ароматни зеленчуци на трапезата

В броколите е високо съдържанието на фолиевата киселина, калий, витамин А, С и Е. Смята се, че помага за нормализиране на нивата на кръвното налягане, полезно за здравето на сърцето и очите.

Приготвените на пара броколи са безвкусни. Не е изненадващо, че малко хора ги обичат. Но в суров вид тези зеленчуци най-вероятно ще ви харесат.

Броколите са много сочни, затова може да не изискват никакви допълнения във вид на сосове.

Отлично междинно хранене за тези, които са на диета. И ще бъдете сигурни, че зеленчукът не е загубил полезните си свойства, поради термична обработка.

Задължително слагайте по малко броколи в състава на зелено смути.

Броколите много по-бързо от другите зеленчуци пожълтяват и повяхват. Зелето, преди да го сложим в хладилника, трябва да се завие в полиетилен или в херметичен съд. Така запазват по-дълго прекрасния си вид и полезните си свойства.

3.Брюкселско зеле – закуски и гарнитура към месото в здравословното хранене

Брюкселското зеле често е като основна съставка в рецептите за зеленчуково рагу. Пече се, пържи се и се запича. Това е една от най-добрите гарнитури към месото и рибата.

Опитайте брюкселско зеле сурово. Така ще си набавите от ценната фолиева киселина и витамин С, значителна част от които се изпаряват при термична обработка.

Пресните салати с брюкселско зеле са полезни с всеки сос – лимонен, смесен, с кисело мляко. Желаете да приготвите бързо диетично хранене?

Нарежете няколко малко кочани зеле на половина, сложете ги в чиния и допълнете с целина и пресен морков.