Топ 4 необичайни заблуди за женското тяло

Здравен-блог - заблуди, женско тяло, въздействие

Женското тяло от векове е привличало вниманието не само благодарение на красивите си форми, но и поради особености на анатомичната си структура. Заради религиозен фанатизъм, полова дискриминация или обикновено невежество жените трябвало да се борят с различни заблуди и предразсъдъци за своето тяло.

Например, менструалният цикъл свързвали с мистична сила, вярвали, че девствеността помага за победа над стареенето. А бенките на тялото на детето се появяват, заради впечатлителност на майката.

Някои от тези причудливи убеждения за женската анатомия се запазват и до ден днешен.

1. Предназначение на женските гърди

През 14 век лекарите на френския крал описват 3 причини защо жените имат млечни жлези. Първо, бюстът разкрасявал женското тяло и привличал жените, което спомагало за продължаване на човешкия род.

Второ, благодарение на гърдите сърцето се намирало на топло. Трето, големите гърди осигурявали баланс на корема, особено по време на бременност.

През първата половина на 19-ти век някои британски лекари смятали, че бюстът можел да бъде като щит и помагал на жените да удържат удари с юмруци.

2. Девственост срещу стареене

Библейската история за цар Давид и красавицата Абишаг полага основите за развитие на шунамитизъм – явление, разпространено през 15-18 век, когато мъж спял до девственица без интимни отношения.

Целта била победа над стареенето и възвръщане на погубеното здраве. Лекарите от онова време без особена медицинска обосновка твърдели, че тялото и дишането на девствено момиче стимулира образуването на тестостерон у застаряващия мъж, докато спи.

През 18 век във Франция, дори били известни цели лечебници, където възрастни джентълмени могли да общуват и спят с девственици без полови контакти за забавяне на стареенето и укрепване на здравето.

В някои култури шумитизмът остава актуален и до днес. Например, в Индия тази практика се нарича „Брахмапя”. По неофиционални данни към нея се придържал самият Махатма Ганди.

3. Бременност само по любов

В Средновековна Англия съществувала теория, че бременност може да настъпи само ако интимната близост с мъжа е по взаимно съгласие.

А това означава, че след изнасилване процесът на зачеване напълно се изключва. Това се обяснявало с факта, че насилствените действия предизвиквали силен стрес у жената, и нейното тяло отхвърляло мъжкото семе.

Освен това, някои средновековни лекари от мъгливия Албион твърдели, че зачеването можело да се случи само ако жената получи оргазъм.

Странната логика довела до много негативни последствия – много престъпници били оправдавани, след като изнасилените от тях забременявали. За съжаление и в съвременното общество се срещат привърженици на тази теория.

4. Вредата от шофирането

В миналото се смятало, че управлението на автомобил вреди на женската репродуктивна система. Твърдяло се, че жените, които шофират могат да родят уродливи и болни деца. Но нови изследвания отхвърлят подобно твърдение.