Топ 5 храни, които вдигат хемоглобина

Лечение - хемоглобин, храни, повишаване

Заседнал начин на живот, постоянен стрес и небалансирано хранене – това са само няколко причини, които водят до понижаване на нивата на хемоглобин. Най-често с този проблем се сблъскват дамите, поради особености на женския организъм, но и на мъжете не ги подминава тази участ.

Какви храни могат да повишат нивата на хемоглобина? Оказва се, че съдържат желязо.

Какво трябва да бъде значението на хемоглобина?

Хемоглобинът това е белтък, който доставя кислород на всички органи и системи. При недостиг човек усеща постоянна умора, намаляване на работоспособност, появява се главоболие и задух.

Ако хемоглобинът не е достатъчно, може да започне кислороден глад, който засяга мозъка, сърцето и бъбреците. Затова при подозрения за дефицит е важно да се запише час при лекар и строго да се спазват всички негови препоръки.

Ако пък изследванията покажат, че нивата на хемоглобина са под долната граница на нормата, повишаването е възможно с някои богати на желязо храни.

За разлика от железните препарати не предизвикват предозиране, а освен това насищат организма с витамини, минерали и антиоксиданти.

За поддържане на оптимални стойности на хемоглобин в кръвта, следва да се ядат храни, богати на желязо, фолиева киселина и витамин В12. Не по-малко важна е ролята на витамин С, тъй като подобрява усвояването на най-важния минерал.

Какви храни помагат за попълване на недостига?

Месо и морски дарове

Според американската асоциация за действие срещу анемията, недостигът на желязо е една от най-вероятните причини за понижаване нивата на хемоглобин в кръвта.

За възрастните мъже /от 19 до 50 г/ необходимото количество в денонощие се равнява на 8 мг., а за жени на същата възраст – 18 мг.

Много желязо има в храната от животински произход. Високите показатели са и при морските дарове, които освен това са и източник на витамин В12.

1. Черен дроб

В него е най-висока концентрацията на желязо, съдържа се витамин В12 и фолиева киселина. Най-предпочитана е агнешкия дроб. В 100 грама се съдържат 10 мг желязо, 400 микрограма фолиева киселина и 13 мг витамин С.

2. Пилешки гърди

От всеки 100 грама от диетичния продукт можем да си набавим 0.7 мг желязо. И нека тази толкова ниска стойност не ви плаши, можете да си набавите важния минерал от други храни.

3. Ракообразни

Ако сред храните от животински произход по съдържание на желязо лидер е черния дроб, то сред морските дарове лидер са ракообразните. В 100 грама се съдържат 28 мг желязо, 22,1 мг витамин С и 98.9 мкг витамин В12.

4. Говежда кайма

В 100 грама се съдържат около 2.1 мг желязо.

5. Стриди и миди

От 100 грама стриди можем да си набавим 12 мг желязо, а от мидите наполовина по-малко – 6.8 мг.