Топ 5 храни, забранени за вечеря

Здравен блог - вечеря, опасност, въздействие

Вечерята в идеалния случай трябва да бъде максимално лека. Тежестта в стомаха след обилно хранене с неправилни ястия определено няма да подобри съня ви. Особено ако сте хапнали повече от обичайното.

1. Месни деликатеси

Обичайното хранене преди сън за повечето са сандвичите с шунка или с пушени колбаси. Но този навик е вреден, тъй като месните деликатеси – не е най-доброто допълнение към вечерята.

Причините са няколко. Първо, в пушените полуфабрикати има много вредни за организма трансмазнини и холестерол. Второ, в местните деликатеси се съдържа тирамин.

Това вещество, образуващо се от аминокиселината тирозин, която повишава нивата на кръвното налягане и оказва възбуждащо действие.

Приливът на енергия и нервната възбуда след месните деликатеси няма да ви позволят да не заспите, докато в стомаха не се смели необмисленото хранене.

2. Сирене

Колбаси под забрана. А какво, ако ядем сандвич със сирене? Това не е най-добрата идея.

Макар и сиренето да е с успокояващи свойства на млечните продукти, то също съдържа тирамин. А това означава, че сандвичът с голяма степен на вероятност ще е с възбуждащ ефект.

Тираминът в млечнокиселият продукт се натрупва в процеса на неговото дълго съзряване. Ако обичате да похапвате преди сън с апетитен сандвич, избирайте тези сортове сирена, които са без съзряване. Това е моцарела, рикота, фета, маскарпоне.

3. Сушени плодове

Сушените плодове често се използват като диетична храна. Богати са на растителни влакна и въглехидрати, помагащи да се забрави глада и същевременно получаваме заряд бодрост.

Но полезните сушени плодове като вечеря не са добра идея. Голямото количество захар в тях няма да ни помогнат да спим по-спокойно.

4. Ядки

Източник на полезни растителни мазнини. Наред с пресните плодове те са отлична храна за през деня, а също и допълнение към киселото мляко. Но за вечеря е по-добре да не се ядат.

Само се замислете, в 100 грама ядки, има от порядъка на 500-600 килокалории. Убедени ли сте, че за вечеря имате нужда от толкова много калории?

Освен това ядките имат нужда от повече за храносмилане и в голямо количество могат да предизвикат проблеми с храносмилането. След обилна вечеря с ядки ще ви се наложи да забравите за спокойния сън.

5. Сурови зеленчуци

На пръв поглед зеленчуците могат да са само от полза. Това е източник от витамини, минерали, растителни влакна. Яжте всякакви зеленчуци, които обичате под формата на салати и рагу.

Но в състава на вечерята не включвайте сурови зеленчуци, богати на скорбяла. Те дълго се смилат, което може да наруши спокойния сън.

Към скорбялните зеленчуци, които често се ядат именно в суров вид са броколи, целина. За предпочитане е да не се ядат пресни салати вечер.