Топ 5 най-опасни за здравето сутрешни навици

Здравен-блог - вредни навици, сутрин, правила

От сутринта много стават не както трябва, раздразнено се приготвят за работа, на две на три оправят и набързо вършат нещата, които са останали от вечерта. Тези вредни сутрешни навици могат съществено да усложнят живота ни и за дълго време да ни развалят настроението. Кои от тях заемат лидерски позиции и как да се избавим от тях?

1. Излежаване

Колко често сте си обещавали, че сутринта ще ставате с първия будилник и няма да се излежавате до последно? Навярно немалко пъти, но ето отново и отново отлагате времето на звънене с 5-10 минути по-късно и накрая закъснявате за работа.

Необходимо е най-накрая да разберете, че няма как да се наспите за толкова кратко време, а подобно отпускане превръща приготвянето за работа в хаос и безумно бързане.

Да, и прекъсващият приятния сън звук на будилника само ще ви развали настроението. Но този вреден навик като излежаването сутрин, може да се пребори.

Достатъчно е да си легаме по едно и също време, като оставим 8-10 часа за пълноценен сън, и тогава лесно ще се научите да ставате тогава, когато е необходимо.

2. Рязко ставане от леглото

Често се случва човек рязко да подскача от леглото при звука на будилника и още неуспял да разбере какво се случва и нахлува в банята за изпълнение на сутрешни процедури.

Ако сте склонни да прекъсвате съня си по този начин, е време да се откажете от този навик. Проблемът е, че кръвоносната система и вестибуларният апарат не успяват да се нагласят при рязко изменение на положението на тялото от хоризонтално на вертикално.

В резултат на човек му притъмнява пред очите, появява се световъртеж, а това се последва от всички произтичащи неблагоприятни последствия.

Затова рязкото ставане не е за предпочитане настройте будилника за няколко минути по-рано, за да можете да се разтегнете.

3. Чаша кафе и цигара за закуска

Именно с това са свикнали някои да започват своя ден и го смятат за добър и приятен начин за зареждане с енергия. По повод цигарите, дори няма какво да се коментира. Това е един от най-вредните навици, които не носят нищо полезно сутрин.

4. Десерт за закуска

Някои смятат, че идеалната закуска – това е задължително нещо сладко – кифла, парче торта. Но десертът в началото на деня не е най-доброто решение според диетолози.

5. Горещ душ сутрин

Също както и десертът също не може да се определи като полезен навик. Горещата вода изсушава кожата, освен това не притежава ободряващ и тонизиращ ефект като хладката.

Особено опасно е къпането с гореща вода през зимата, тъй като излизането със загрято тяло вв студа гарантира разболяването.