Топ 5 ранни симптома на простуда

Здравен блог - храни, простуда, вкус

Те предупреждават за приближаването на болестта в самото нейно начало. Запушен нос, драскане в гърлото, кашлица и сълзящи очи – кога установим симптомите на простуда, болестта вече е установила господство над нашия организъм.

Но има няколко ранни симптома на вирусни заболявания, които съвсем не приличат на простуда и които могат да предупредят за приближаването на болестта.

1.Странни сънища

Няколко изследвания едновременно потвърждават връзката между нощните кошмари или просто много странните сънища с ярък, причудлив сюжет с предстояща настинка.

Лекарите предполагат, че проблемът е в повишаващата се температура, която може да направи мозъка по-активен по време на дълбоката фаза на сън.

И така да се предизвикват странните и ярки сънища. Така че ако няколко нощи подред гледате странно кино, проверете здравето си.

2. Храните променят своя вкус

За разпознаване на вкуса на всякакви напитки и ястия ще ни помогне не само езикът, но и носът. Според различни данни ние получаваме с помощта на обонянието от 75 до 95% от цялата информация за вкуса.

И веднага щом носът престава да диша нормално, нашата способност да разпознаваме вкуса ще се понижава – и обичайното сутрешно кафе или сок могат да ви изглеждат безвкусни.

Така че ако ви се струва, че нещо не е както трябва със сутрешното кафе, не бързайте да сменяте кафеварката, възможно е просто да ви предстои разболяване.

3. Апетит за вредна храна

Болестта – това винаги е стрес за нас и за тялото ни. А когато преживяваме стрес, търсим още нещо, което ще ни помогне да се чувстваме по-добре.

И често най-бързият начин ни се струва захарта и бързите въглехидрати. Но всъщност ще ни помогне портокалът, или чай с мед и лимон, или купа пилешка супа – нещо топло и богато на витамин С.

Така че ако от сутринта ви се яде нещо забранено, изяжте един портокал и проверете дали не сте се разболели вече.

4. Жажда

По време на простуда тялото по-активно губи вода – заради кихане и кашляне, а също и заради хрема.

Освен това лекото повишение на температурата – тези христоматийни 37.2 градуса, също водят до дехидратация на организма, и предизвикват жажда.

Задължително пийте и то най-добре чай с лимон, но не прекалявайте, за да не претоварвате организма.

5. Странно главоболие

Още един класически признак на вирусни заболявания  – мускулни болки. Но понякога по време на болестта особено чувствителен е скалпът.

И разболяващите се изпитват болка, например, по време на ресане или миене на косата. Този симптом може да предупреждава за синузит – възпаление и оток на тъканите, които покриват носните кухини.

Така че бъдете внимателни към своето здраве, ако главата ви е станала твърде чувствителна.