Топ 5 съставки за зимен крем

Здравен блог - крем, козметика

Равна, гладка, кадифена кожа с ярка руменина – нима не мечтаят за това дамите през зимата? Но как се случва, приятните очаквания се помрачават от сюрпризи.

Какво средство ще избави кожата от лющене, повишена чувствителност и пигментни петна?

Зимна козметика

До днес не съществува ясно определение какво е това зимен крем. Предполага се, че това е средство с повишено съдържание на мастни компоненти – от 30 до 70%.

След нанасяне на кожата се образува защитен слой, който възпрепятства загубата на влага от кожата и предотвратява външно въздействие.

До неотдавна тази козметика имаше съществен минус – невидима за очите защитна мантия възпрепятствала дишането през кожата.

Затова след използване на крем за лице е необходимо внимателно да се почиства с козметично мляко, сметана или с мицеларна вода.

Днес в състава на качествената зимна козметика влизат вещества, които създават въздухонепроницаема бариера – например, полимери и хитозани. Тези кремове обгрижват кожата, увеличават нейната способност за регенерация и най-важното пазят, помагайки без загуби да се преживее студа.

Какви съставки да търсим в състава на козметичните средства през зимата?

1. Натурални масла

На мястото на мазнините от животински произход, които са били много плътни и наситени, дойдоха растителните масла.

Техните молекули са по-малки, а това означава, че могат да проникват по-дълбоко в кожата, като оказват благоприятно въздействие.

Любимци на козметиците са зехтина и бадемовото масло, пшенични зародиши, авокадо, какао, жожоба. Те предотвратяват обезводняването на кожата, омекотяват я и я хранят.

2. Омекотяващи и заздравяващи компоненти

Когато навън е -5, а вътре +23, кожата не е добре. Резките колебания в температурите, които се случват неведнъж, подриват нейното здраве, предизвикват раздразнения и се повишава чувствителността.

С тези неприятни явления могат да помогнат заздравяващи компоненти: де-пантенол, сок алое вера, алантоин и сорбитол.

Освен това те в най-кратки срокове помагат на кожата да се справи със сърбеж и зачервявания, ограничават възпалителните процеси.

3. Козметичен восък

Идва в защитните кремове от животински мазнини. В козметиката често се слага пчелен восък и ланолин. Те предотвратяват обезводняването на кожата, притежава силни противовъзпалителни свойства, укрепват кожен имунитет.

4. Пептиди

Белтъчни съединения – протеини, пептиди, се смятат за панацея за по-зряла кожа.

Често се въвеждат в състава anti-age козметика, но и в зимните кремове за лицето намират място.

Създават лек лифтинг ефект, така се борят още и с несъвършенствата, заглаждат бръчките и поддържат тонуса на кожата.

5. Антиоксиданти

Основната роля на тези агенти – поддържане на младостта на кожата и запазване на сияещата кожа.

Борят се със свободните радикали – разпространена причина за преждевременно стареене на кожата.

Много антиоксиданти притежават изразено овлажняващо действие, а това означава поддържане на баланса на влажността в дълбоките слоеве на кожата.