Топ храни против есенна депресия

Здравен блог - храни, есенни, депресия

Есента е преходен период от горещо лято с палещо слънце към студена зима. Когато листата на дърветата пожълтеят и започне т.нар. есенен листопад много хора се сблъскват с генерална промяна на настроението.

Светлата част на деня намалява, което води до силна умора и липса на енергия. Неприятни спътници в живота на човека стават простуда и потиснатост, способни да прераснат в истинска меланхолия.

Борбата с вялостта и лошото настроение е възможна с помощта на храни, известни с антистрес ефект. Какво трябва да ядем, за да се чувстваме добре през есента?

Плодове и зеленчуци за борба с есенната меланхолия

Вкусни и сочни естествени антидепресанти в есенния период са плодовете и зеленчуците. А по това време на годината тези храни са в изобилие.

Следва да се избират сезонни плодове, за да се насити организма с максимално количество витамини, минерали и други полезни вещества. И на първо място са необходими повече зелени зеленчуци.

Зеленчуците със зелен цвят са източник на антиоксиданти, фибри, а също и на витамини от група В и не само. Те благоприятно влияят на имунитета и на настроението на човек.

През есента трябва да се яде повече зеле, зелен фасул, спанак и други разновидности на листните зеленчуци, чушки. Тези храни ще ни върнат тонуса.

Задължително през есента трябва да се ядат банани. Калоричните и сладки плодове са богати на витамин В6, който помага за нормализиране функцията на нервната система.

Също така в плодовете с жълта кора има повечко от алкалоида харман – вещество, което предизвиква радост и възторг.

Препоръчително е да се похапват и пикантни чушки, които стимулират обмяната на веществата, благодарение на което няма да се трупат килограми през есента. Също в парещият продукт се съдържа капсаицин, който помага на организма да победи стреса.

За успешно преодоляване на мрачното време помагат и кивито и папаята. Тези плодове съдържат много витамин С.

Това вещество помага за намаляване на стреса, нормализиране на психическото и физическото състояние. Немалко витамини има и в плодовете.

При норма е необходимо да се изяждат около 400 грама плодове и зеленчуци дневно. Ако не можем да си набавим пресни плодове и зеленчуци, се допускат варени и печени.

Какво да похапваме през есента, за да се чувстваме добре?

Много хора не си представят утрото без овесена каша. През есента наистина е незаменима, защото овесените ядки съдържат магнезий и тиамин.

Тези вещества пазят от промени в настроението, спомагат за допълнително образуване на енергия.

В храненето на деца и възрастни овесената каша е необходима, тъй като насища за по-дълго, което също повдига настроението.

Порция овесена каша може да се допълни с шепа любими ядки. Особено ефективни в борбата с депресията са шам фъстъка и бадема.