Топ причини редовно да ядем храни с калций

Здравен блог - храни, калций, прием

Защо храните, съдържащи калций, задължително трябва да присъстват в храненето? Защо този минерал при бременност е толкова необходим на бъдещата майка и на плода, и каква е опасността от недостиг на този минерал?

В организма не се образуват минерали, затова продукти с калций трябва да се ядат редовно

Калций е необходим не само за здрави зъби и нокти. Този минерал играе изключително важна роля в поддържането на нормални нива на метаболизъм.

И по-точно калциевите йони вземат участие в предаването на нервните импулси, регулират артериалното налягане и осигуряват нормално съсирване на кръвта.

В човешкия организъм калций не се образува, затова е важно да си го набавяме отвън. В какви храни се съдържа калций? На първо място, това е мляко и млечни продукти, броколи, риба, морски дарове.

Калциев глюконат и калциев хлорид – най-лекият начин за попълване на запасите от калций

При недостиг на калций в организма лекарите назначават калциеви препарати под формата на соли – калциев глюконат и калциев хлорид.

Това са най-достъпните форми на този минерал, които могат да се закупят от аптеката на достъпна цена. Същевременно някои специалисти препоръчват приемането на йонизирани форми на калций, като се има предвид тяхната най-добра усвояемост.

Калций при бременност – важен елемент за здравето на майката и на плода

Недостигът на калций при бременност се отразява неблагоприятно не само на здравето на майката, но и на бъдещото дете.

При бременната този минерал бързо се изразходва, което води до крехкост на костите и повишена чупливост на ноктите и накъсване на косата. А за плода недостигът на калций  се последва от развитие на сериозни патологии.

За избягване на здравословни проблеми бременната трябва на първо място да яде храни, богати на калций. Освен това лекарят може да назначи витаминно-минерални комплекси за профилактика на остеопороза и други нежелани нарушения.

За добро усвояване на калций е необходим витамин Д

Човешкият организъм е така устроен, че за добро усвояване на едно вещество често са необходими други. Ролята на своеобразен партньор за калций играе витамин Д.

Така например, можете да изядете много храни, съдържащи този минерал, но ако страдат от недостиг на слънчевия витамин, то и калций не се усвоява.

Препарати със съдържание на калций – внимание, възможни странични ефекти

Освен споменатите калциев глюконат и хлорид, в аптеките също се предлагат калциев карбонат и цитрат. Последният най-добре се усвоява и е най-малко вреден по отношение на стомашно-чревния тракт.

Приемането на съдържащи калций препарати трябва да е само след консултация с лекар. Както е известно, всичко е полезно, но с мярка, а при самостоятелна употреба съществува риск от развитие на странични ефекти.