Ушите индикатор за здраве

Ухо

Едни от най-милите думи от любим човек – „Ух, ще ти изям ушенцата!“ и -4Я „ Ауу, че сладки малки ушенца имаш! , както и една от най-голямата заплаха от ученическите години -,Ще ти дърпам ушите!“, се оказват едно голямо посегателство върху нашия „здравен картон“! Стана ясно, че ако очите са огледало на душата, то ушите са огледало на здравето.

Традиционната източна медицина смята, че главното предназначение на ушите е не толкова слухът, колкото възможността чрез тях да се диагностицират и лекуват някои заболявания. Разгледайте внимателно ушите си, сравнете наблюденията си с други симптоми на вашия организъм и цялостното си здравословно състояние и при необходимост посетете лекар. Ушите с правилна форма,
достатъчно големи и с еднакъв размер и форма говорят за добра наследственост и достатъчен запас от резервни сили в организма.
Твърде зачервените или горящи уши (дори този признак да се появява за кратко време) показват склонност към хипертония и нарушения в работата на вегетативната нервна система. Хората с „пламнали уши“ често са склонни към агресия и прибързана реакция към външните промени. Студените и бледи уши също свидетелстват за дисфункция на вегетативната нервна система, защото сигнализират за понижено кръвно, обща слабост и намаляване активността на мозъка. Синкавият цвят на ушите показва наличие на сърдечна недостатъчност или заболявания на белите дробове и бронхите.

Сериозно внимание трябва да се обърне при наличие на тъмен червено- син цвят на ушните миди, който е характерен при заболявания на стомаха и червата, задстомашната жлеза и черния дроб. При общо изтощаване на организма склонността на червата към атония и други проблеми на дебелото и тънкото черво, кожата на ушите може да стане блестяща, с кафяви или тъмночервени петна (сигнал за нарушен минерален баланс в организма).

Долната месеста част на ухото с квадратна форма говори за голяма физическа сила и добро здраве, но тя е сигнал и за агресивност, твърди източната медицина.
тя е заострена, това е знак за постоянство и повишен запас от вътрешни сили, а освен това е признак за изключителни умствени способности.
Колкото по-голяма, по-дълга и по-дебела е тази част на ухото, толкова по-пълен е здравословният резерв на човека.
Нейният естествен телесен цвят и хармонична форма свидетелстват за спокойния и трудолюбив характер на човека.
Когато пред ушите се появят ситни бръчки, трябва да се обърне внимание на храненето – това е признак за изтощаване на организма Долната месеста част на ухото, която прилича на възглавничка, е белег за склонност към затлъстяване или за намаляване на умствената активност.

Бръчките пък по тази част на ухото показват предразположеност към заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, в това число атеросклероза, опасност от инсулт и инфаркт. Бръчки могат да се появят и при диабет. За общо изтощаване на организма може да се говори, ако месестата част на ухото е изтъняла и като че ли е втвърдена, а също така ако е твърде голяма, с нехармонична форма и нееднородна повърхност. Тази нееднородност според традиционната медицина на Изтока понякога се наблюдава при склонност към онкологични заболявания.
Излиза, че ушите не са само за аеродинамика на главата или за да си носим обиците на тях, а имат своята изключително важна роля да отразяват нашето здравословно състояние и да помагат при адекватното ни лечение.