Защо хората избират опасни хобита

Здравен блог - опасно хоби, еуфория, въздействие

Повечето хора не си представят живота без любимото си занимание, увлечение. Далеч не всички хора са доволни от работата и длъжността си. Отношенията с роднини и близки също понякога не носят радост.

Хобито е отдушник, което дава нови сили, дарява приятни емоции. Някои хора с помощта на него постигат умиротворение, спокойствие, възстановяване на душевния баланс.

Това е причината тези хора да рисуват, лепят, занимават се с творчество, йога, слушат мелодична музика или четат книги.

Други намират в хобито си начин да си вдигнат адреналина, разкрепостяване, начин за вдигане на адреналина. Понятието за отдих има съвсем друго значение.

Хоби – работа, увлечение, стил на живот?

Хобито може да играе различни роли в живота на хората. За едни това е почивка от делничната рутина, приятно увлечение, това, за което могат да разкажат при запознанство.

За останалите хобито се превръща в основна дейност на техния живот, от което печелят и което заема основната част от тяхното време.

Увличащите се по фотографията стават професионални фотографи, почитателите на антиквариата и ексклузивни дрехи отварят музеи и правят изложби.

Певците, изявяващи се в самодейни концерти в малки градове, вземат участие в общонационални конкурси и стават известни естрадни изпълнители.

Има отделна категория хора, за които това е повече от хоби или работа, това е стил на живот. Особено това се отнася за любителите на екстремните изживявания.

Те стават толкова зависими от подобни емоции, че се превръщат в адреналинови наркомани.

Променят из основи начинът си на живот, преместват се, зарязват обичайната си работа, тръгват срещу семейството си и обстоятелствата в името на мечтата и адреналина.

В борба за емоции

Много любители на силни усещания се стремят не само да получат несравними с нищо на страх, загуба и възобновяване на контрол над тялото и стихията, но искат така да се самоизразят, известност.

Тийнейджърите се качват на немислими височини – покриви, кранове, мостове, целта е една единствена да си направят селфи.

Подобни увлечения са опасни и не носят нищо друго освен едноминутна слава и сърдечни пристъпи на родителите.

Всяко подобно поведение е признак на психологически проблеми, трудности и недостиг на положителни емоции. Често и възрастните се увличат по екстремни занятия, заради неосъзната вътрешна неудовлетвореност.

Получаваните емоции и освобождаването на адреналин са толкова силни, че позволяват да забравим за всичко.

Възможно ли е хобито, дори и опасно да се смята за отдих?

Хората, които практикуват опасни хобита през свободното си време, ги смятат за почивка.

За тях покоряването на водата, въздушната стихия, планините, преодоляването на себе си – това е необходимост, за да се чувстваме живи и щастливи.

След подобни занятия те могат да чувстват физическа умора, но не и емоционална.

Душевен подем, еуфория – за това се борят любителите на силните усещания.