Защо краставиците се ядат отделно от доматите

Здравен-блог - краставици, комбинация, домати

По съдържание на вода краставиците много наподобяват медузи. Както и този морски обитател, този зеленчук се състои от вода повече от 90%. Затова витамините в краставиците са изключително малко. Но това не означава, че няма никаква полза от тях.

Кога се ядат?

Когато искаме да отслабнем. Калоричността на краставиците е много ниска – само 15 калории на 100 грама, затова и този зеленчук може да се яде във всякакво количество, дори на диета.

За разлика от ябълките само разпалват апетита, голямата купа краставици може да осигури ситост за относително дълго време. Разтоварващите дни на краставици също са ефективни.

В деня на краставиците не трябва да се яде нищо друго освен този воднист зеленчук, за пиене е подходящо киселото мляко. Но подобно разтоварване е желателно да се прави през почивните дни, тъй като краставиците са със слабителен ефект.

Когато ни се припие – краставиците се състоят почти изцяло от вода, затова килограм зелени плодове ще утоли жаждата по-бързо, отколкото например, литър бира.

При запек – малката чаша сок от краставици действа не по-лошо от слабително. За приготвяне на сока използвайте сокоизтисквачка.

Кога се появяват отоци. Благодарение на диуретичния ефект краставиците лесно се справят с торбичките под очите. Диуретичният ефект ще бъде от полза и за хипертоници и за хора с бъбречно-каменна болест.

Сокът от краставици не алкализира и не окислява организма, затова може да се пие при всяка разновидност на камъни в бъбреците.

Неправилна салата

В краставиците се съдържа много аскорбатоксидаза. Това е ензим, който разрушава аскорбиновата киселина, тоест витамин С, затова краставиците не е препоръчително да се употребяват заедно с домати и други източници на аскорбинова киселина.

Разбира се, салатата от краставици и домати няма да навреди на здравето, но витамин С в нея ще остане малко.

Затова тези, които имат нужда от повече витамин С е необходим в голямо количество – жителите на големите градове, автомобилисти и пушачи, по-добре да ядат краставици и домати с разлика минимум от 1 час и 30 минути.

Аскорбатоксидаза се разрушава при термична обработка, затова маринованите в един буркан краставици и домати не вредят „един на друг”.

В горещите ястия, които се готвят в Корея и в Китай, бързо се запичат краставици заедно с домати и тези 2 зеленчука прекрасно се комбинират.

Да режем ли краищата?

Споровете между тези, които режат краищата на краставиците, и тези, които не желаят да губят нито сантиметър от полезния зеленчук не стихват никога.

Има и поддръжници на полумерките – отстраняване само от страната на дръжката на краставиците. За предпочитане е да се режат, ако краставицата е купена от магазина, тъй като там се натрупват вредните вещества.