Защо не трябва да се срамувате от хранителните си навици

хранителни навици

Да имате хранителни навици, които никой не подкрепя, е трудно. Например винаги трябва да обяснявате защо ядете пълнозърнести храни и избягвате месото.

Независимо какви хранителни навици имате, винаги ще се намери някой, който да ви съди или да се опита да ви промени. Не го оставяйте да го прави. Бъдете горди с тях, освен ако не са от лошите.

Дали сте вегетарианец или мразите веригите за бързо хранене няма значение. Ето няколко причини защо не трябва да се срамувате от здравословният ви начин на хранене.

Веган сте? Бъдете горд със себе си

Само защото се стремите да спасите живота на животните не означава, че нещо не е наред с вас. Вегетарианците не са луди, както много хора мислят.

Много от тях са шокирани и не разбират подобно решение. Понякога за някои вегетарианци е трудно да бъдат такива, докато хората край тях хапват сочно месо на скара.

И това е не защото са гладни за месо, а защото се чувстват странно и срамно заради решението си. Не е нужно да доказвате нещо на някого, а му покажете, че просто ядете това, което наистина искате.

Не можете да си представите деня без обработени храни

Не се тревожете, няма да съсипете здравето си. Е, разбира се, ако те са в умерени количества. Когато се прекали с тях, преработените храни са наистина вредни.

Можем да ядем каквото си поискаме, но в малки порции. Също така няма проблем да консумирате обработени храни с пълнозърнести – просто потърсете такива обработени храни, които са направени от пълнозърнести продукти, за да намалите риска от проблем.

Някои от здравословните преработени храни са масла от сурови ядки, неподсладено кокосово и бадемово масло, какао на прах, органично кафе, ленено брашно.

Пристрастени ли сте към шейковете и смути? Тогава се радвайте на добро здраве!

Смути… Изглежда, че хората са обсебени към този вид напитка. Ако и вие ги обожавате, поздравления – имате по-добър шанс да живеете по-здравословен и по-дълъг живот.

Но защо смути е толкова популярно в днешни дни? Те са богати витамини, минерали и мощни антиоксиданти, които ви помагат да сте здрав ден след ден.

Те са подходящи за всеки – за тези, които искат да качат някой килограм, и тези, които искат да свалят някой. Започвайки деня със зелено смути е сигурен начин се заредите с енергия, да ускорите метаболизма си и да спомогнете за детоксикацията на тялото.

Ползите от смути напитките са безкрайни. Опитайте ги и ще го установите сами. А ако вече сте го направили и ги обожавате, не се отказвайте от този навик не се срамувайте, че сте малко обсебен от смути изкушенията.

Придържате се към собствена диета? Вие сте голям късметлия

Защо? Защото знаете от какво се нуждаете и искате да ядете, знаете кога можете да се насладите на десерта си и кога да трябва пропуснете бързата закуска. Знаете коя храна поддържа енергийните ви нива през деня.

Няма от какво да се срамувате. Прекрасно е да знаете с какво трябва да се храните, за да се чувствате и изглеждате здрави, без да прибягвате към някакви добавки или лекарства.

Въпреки че здравословното хранене е ключът към по-дълъг и по-здравословен живот, се уверете, че не се обсебени от него.

В наши дни все повече и повече хора, особено млади момичета, страдат от орторексия – вманиачаване по здравословното хранене. Ако сте сигурни, че нямате опасен хранителен проблем, бъдете горд с хранителните си навици.