Защо сънят е толкова важен за здравето

Здравен блог - здраве, сън, пълноценен, правила

През последните десетилетия се полагат все повече усилия за увеличаване продължителността и качеството на живота. Правилно хранене, здравословен начин на живот, работа над емоционални и психологически трудности.

За това говорят от екраните на телевизорите, във видеоклиповете в Интернет, пишат в социалните мрежи, книги и специализирани сайтове. Особено място в системата от ценности загриженият за своето здраве човек заема качественият сън.

Независимо от дали човек е чучулига или сова, любителите да си поспиват или не, всеки от нас има нужда от отдих и време за възстановяване на силите. Ако се пренебрегва тази базова физиологична потребност, има неблагоприятни последствия за здравето.

Сънят – необходимият отдих за човешкия организъм

Едва появило се бял свят, бебето през по-голямата част от времето спи, с прекъсвания за хранене и тоалетна. Дългият сън е необходимо за неговото физическо и психическо развитие.

Бебето още не е укрепнало достатъчно, че да бодърства повече от час. Постепенно обаче пораства и има нужда от все по-малко време за отдих.

Но дори възрастен човек е препоръчително да спи не по-малко от 8 часа дневно.

През това време се възстановят изразходените енергийни ресурси, укрепва имунитета, отпускат се мускулите, нервната система си почива. Всички процеси в организма се забавят, и на сутринта се събужда с нови сили.

Освен необходимото количество сън, трябва да се обръща внимание на неговото качество и систематичност.

Навикът да се ляга късно или да се прави по различно време се отразява неблагоприятно на здравето. На сутринта човек се чувства отпаднал, дълго време му трябва да дойде на себе си.

Много по-добри и отпочинали се събуждат тези, които си лягат около 10 часа вечерта. И спят в добре проветрявано тъмно помещение поне до 6 сутринта.

Правилните навици в дневното разписание способстват не само за физическото здраве, но и за добрия външен вид и доброто настроение.

Възможно ли е стресът да стане причина за сънни разстройства?

Стресът и недоспиването са взаимосвързани и произхождат едно от друго. Често житейските проблеми, неуредици до толкова изваждат човек от равновесие, че не може да заспи, дори и ако е уморен.

Натрапчивите мисли, силната умора, раздразнителност го правят нервен, емоционално нестабилен.

В различни периоди от живота в зависимост от психиката, житейския опит и увереност в себе си, отношения с близките хората страдат от безсъние по различни причини.

Това могат да бъдат проблеми или претоварване с работа или учене, трудности в отношенията с колегите, приятели или роднини.

Собствени грешки, чийто анализ пречи на човек да заспи. Чувство за вина, угризения на съвестта, страхове – всичко това го застига вечерта и не му позволява да се отпусне.