Абсцес на простатата – какви са симптомите

Здравен блог - абсцес на простатата, симптоми, въздействие

Абцесът на простатата представлява често срещана патология, в основата на която е възпалението на простатата, съпровождащо се с образуване на запълнена с гной ограничена кухина.

Клиничната картина при този патологичен процес се състои не само от изразени местни проявления, но от обща интоксикация на организма.

При своевременно лечение това заболяване е с благоприятна прогноза и не вреди на репродуктивната функция.

В противен случай съществува висока вероятност от възникване на различни усложнения, най-опасни от които са генерализация на инфекция с развитие на уросепсис.

Същността на абсцеса на простатата се заключава в това, че в тъканите на простатата на фона на възпалителна реакция се разрушават и в тях се образува затворен гнойник.

Освен сепсис хроничните случаи на тази патология могат да се съпровождат с пробив на гноен ексудат в редица разположени анатомични структури, например, в уретрата или в коремната кухина.

Според различни данни, нивото на леталност на това заболяване съставлява от 3 до 16%.

Когато говорим за причините за развитие на този патологичен процес следва да се отбележи, че може да протича в първична или вторична форма.

Най-често срещаната форма на абсцес на простатата възниква на фона на прекаран остър простатит

Установено е, че около 5% от мъжете, страдащи от остро възпаление на простатата, впоследствие се сблъскват с нейното нагнояване.

Формиращата се възпалителна реакция способства за нарастване на отока, вследствие на което в съдовете застоява кръв.

Протичащите изменения водят до още по-голямо прогресиране на възпалението и образуване на фини множествени гнойници. С течение на времето тези гнойници се сливат, и се появява ясно изразена гнойна кухина.

Освен това, вторичната форма на това заболяване може да е в резултат и на други първични заболявания. Доста често възникването на тази патология е обусловено от нарушение на отока на секрет от простатата на фона на запушване на отделяни от протоците камъни.

Образуването на конкременти е свързано с хронични възпалителни изменения в простатата, доброкачествени новообразувания и т.н.

Също понякога този възпалителен процес е като усложнение на неправилно проведена хирургична интервенция на органите на пикочно-половата система.

Симптоми при абсцес на простатата

Този патологичен процес се разраства постепенно. Първоначално в жлезата нарастват инфилтративните изменения, проявяващи се с ярки симптоми.

Болния човек започва да се оплаква от достатъчно интензивно изразен болков синдром, който е с едностранен характер. Обикновено локализацията на болката зависи в кой дял на простатата е възникнало възпалението.

Задължително присъстват симптоми, сигнализиращи на обща интоксикация на организация.

Лечение

Лечението на абсцес на простатата в инфилтративен стадий се състои от назначаване на антибактериални препарати. Паралелно се провеждат мероприятия на дезинтоксикация.