Категория ‘Разни’

Евкалиптово масло – топ 20 ползи за здравето
Здравен блог - евкалиптово масло, ползи

Етеричното масло от евкалипт ефективно се използва за разкрасяване, в народната и официалната медицина, благодарение на огромното количество терапевтични свойства.

Топ 3 напитки за възстановяване след фитнес
Здравен блог - възстановяване, напитка, правила

Всяка тренировка било то сутрешното бягане или занятия с йога, изисква много енергия. По време на интензивна тренировка организмът губи много течности, което неизбежно води до усещане за умора.

Защо бездействието понякога ни води към успех
Здравен-блог - нищоправене, успех, въздействие

Позволете си да не правите нищо и да не изпитвате угризения на съвестта, това може да се окаже успешна формула.

Топ 4 необичайни заблуди за женското тяло
Здравен-блог - заблуди, женско тяло, въздействие

Женското тяло от векове е привличало вниманието не само благодарение на красивите си форми, но и поради особености на анатомичната си структура. Заради религиозен фанатизъм, полова дискриминация или обикновено невежество жените трябвало да се борят с различни заблуди и предразсъдъци за своето тяло.

Източният хороскоп влияе върху хората от запад
Източен хороскоп

През последните години все по-разпространен започна да става китайският хороскоп. Той е интересен за хората от запад, тъй като е нов за тях и доста различен от обичайните за нас зодиакални знаци. Дванадесетте животни сменят своето влияние върху хората според всяка следваща настъпила нова година. Преди години обаче влиянието на китайския хороскоп е разделено в пет групи, които се явяват основните характеристики на човека и неговата съдба. И те са тясно свързани с годината на раждане. Както може би Вече знаете вие попадате под знака на определено животно според
рождената ви дата. Съществуват множество източници, според които можете да определите какво животно сте, ако все още не сте запознати. С помощта на следния хороскоп можете да опознаете себе си В дълбочина или да отгатнете определени черти В характера на хората, които ви интересуват.

Мисъл
Най-висшата способност на човека е да мисли. Това го поставя на много по-високо ниво от останалите обитатели на нашата планета. Дванадесетте животни от китайския хороскоп делят хората на четири групи. Конят, Кучето и Тигърът образуват групата на волевата мисъл. Логично мислещите се раждат в годините на Петела. Змията и Бика. Освободената мистична мисъл е присъща за Дракона, Маймуната и Плъха. Реалистите се раждат в годините на Глигана, Козата и Котката.

Съдба
Човек постоянно върви срещу отредената му съдба, но в крайна сметка тя определя живота ни и рано или късно ние се примиряваме и си казваме: „Това е пръст на съдбата!“. Драконът, Конят и Маймуната обичат сами да ръководят
съдбата си. Те постоянно се стремят към реда и самоконтрола. При техните действия винаги трябва да се прибавя само“. Те не се подлагат на лечение, а на самолечение. Те се самообучават и постоянно се самоанализират. В същото време те са си и най-големите съдници – когато има повод, те се самонаказват. Откривателите са Петелът, Глиганът и Козата. Те водят неспокоен начин на живот. Често сменят работното си място, дома си, партньорите си. Тези зодиакални знаци постоянно търсят новото. На Тигъра, Кучето и Плъха все нещо не им достига. Те се възпитават трудно като деца и родителите им често се оплакват от тяхното непослушание Ученето не ги удовлетворява и малко професии успяват да ги привлекат. Групата на късметлиите се състои от Котката, Бика и Змията. Те са галениците на съдбата. На тях им върви във всичко. Дори и да рискуват, почти винаги печелят.

Темперамент
И тук отново годината на раждане определя темперамента на човека. Глиганът, Конят и бикът са оптимисти по природа. Те черпят енергия от Всичко заобикалящо ги – от изгрева на слънцето, от студената вода В реката, от вълните в морето, от зелената трева в планината. Тигърът, Петелът и Драконът са космическите оптимисти. Те са хора на илюзиите, на мечтите, на отнесените мисли. Плъхът, Змията и Козата черпят енергията си от емоциите – собствените и тези на околните. За тях са от изключителна важност добрите отношения с околните. Скептиците са Кучето, Котката и Маймуната.
Те обичат разсъжденията, доказаните теории и анализите.

Общуване
Плъхът, Котката, Конят и Петелът са открити хора. Те са като децата – обичат да ги харесват и са готови да направят всичко, за да ги обичат околните. За тях е от изключително значение успехът сред обществото. Потайници са Глиганът, Тигърът, Змията и Маймуната. Те не обичат да показват чувствата си и рядко изливат душата си пред приятели. Стабилността, редът и директността в отношенията с околните са присъщи за Бика, Дракона, Козата и Кучето.

Психика
Маймуната, Петелът и Кучето са знаците, които винаги се стремят да вдъхнат душа в мъртвата материя. Глиганът, Плъхът и Бикът са борбени – те са създадени да се справят с трудни ситуации и да преодоляват препятствията по пътя си. Тигърът, Котката и Драконът са земни хора. Те успяват да материализират емоциите. Нежните и жалостиви знаци са Конят, Змията и Козата. Те обичат лукса и изисканата обстановка. За тях е много важно да живеят във всеобща доброжелателност.

Балсамов оцет
Балсамов оцет

Латинското название на модерния напоследък балсамов оцет е Aceto balsamico, а родината му е Модена. Северна Италия, където микроклиматът – студена и влажна зима и горещо лято – е подходящ за получаването му. Той е слабо алкохолен и за разлика от винения оцет се получава не от вино, а от гроздов сок (гроздето трябва да е сладко) с добавка на различни билки и подправки. Колкото повече узрява, толкова по-дъхав става. Предлаганият в търговската мрежа е на 3-5 години, а за ценители е отлежалият от 12 до 25 лета! Качественият балсамов оцет е с карамелен цвят.

Първите, които започнали да обогатяват балсамовия оцет с билки и подправки, били италианците. Това се случило далече в Средновековието, а от Италия рецептата се разпространила из цяла Европа. Технологията на приготвянето му предвижда гроздовият сок в комбинация с оцет да отлежава дълго време, като през целия период на „съзряването“ му течността се премества в различни бъчви. Първо се слага в кестенови, после в дъбови, черешови и накрая – в черничеви. С времето те придават на оцета наситен аромат и тъмен цвят. Според годините на отлежаване съществуват няколко вида „Балсамико“. Най-лесно могат да бъдат отличени по капачките на бутилките. Бялата означава, че оцетът е 12-годишен, а жълтата, че е 25-годишен. Цената му варира според годините и начина на получаване. За ароматната настойка се използват есппрагон, босилек, розмарин, мента, копър, магданоз, маточина, целина, семена анасон, кимион и други дарове от градината.

Балсамовият оцет се слага на всички видове гозби, включително и в сладкишите (например върху ягоди). Оцетът е подходящ за всички зеленчуци, подчертава вкуса на месата и прави изтънчени разнообразните гозби. Всеки италиански град обаче го използва по характерен начин, защото кухнята в различните райони е специфична. Старите рецепти се обогатяват с нови аромати и продукти, но се запазва непроменен класическият вкус. Известно е, че средиземноморската кухня е не само вкусна, но и здравословна. В нея се използва задължително зехтин, зърнени храни, зеленчуци, билки, риба, сирене, плодове и вино – т, е. идеалните компоненти на съвременния хранителен режим. В Китай и други азиатски страни оцетът е популярно средство срещу различни видове пневмонии, вкл. атипичната. Твърди се, че някои оперни певци го използват при проблеми с гърлото и гласа. Без да е обяснено научно, другото приложение на балсамовия оцет е за вливане на нови сили в организма.

Балсамов оцет можете да си направите и В домашни условия (готовият е на доста по-висока цена от обикновения оцет). За целта ви трябва чист гроздов сок. В бутилка с широко гърло или в буркан, който добре се затваря, се слагат от изброените билки и подправки и се оставя на тъмно място. Държи се поне 1 месец. Както беше споменато, колкото повече престоява, толкова по-качествен става.

Какво е Адаптация?

Адаптация е приспособяването на организма към промените на околната среда. Човекът се
намира в непрекъснато взаимодействие с външната среда и въпреки това запазва своята
специфичност. Това се дължи на неговата гъвкавост и способност да реагира на всяка
промяна в околната среда, приспособявайки се към нея. Приспособяването на организма към
средата се дължи на редица високоспециализирани физиологични механизмни на адаптация.
Но това приспособяване все пак е възможно в известни граници.
Ако външните промени са много силни или екстремни и надхвърлят физиологичните
възможности на организма, той може да се разболее. Ако организмът или неговите
адаптационни механизми са отслабени, и неголеми промени на средата могат да доведат до
срив на защитните сили и до болест. Всеки човек може да постигне повишаване на
адаптационните си възможности чрез постепенно увеличаващи се тренировки, закаляване и
природосъобразен живот.

Какво е резистентност?

Свойството на човешкия организъм да издържи на измененията на въздействията на външната среда се нарича резистентност ( устойчивост). В основата на взаимодействието на организма с външната среда е обмяната на веществата. Резистентността зависи от редица физиологични механизми – адаптационни, хомеостатични и др. Организмът има функционални резерви, които осигуряват неговата устойчивост при необикновени, екстремни ситуации. Тренираният, закален, здрав човек има много по-голям резервен потенциал на резистентност. Той е по-устойчив към неблагоприятните промени на външната среда.

Особености на Адаптацията

Адаптация
Характерно за функционалните системи на адаптацията е тяхната гъвкавост, взаимна връзка и обусловеност. За адаптацията са характерни периодичността и непрекъснатостта при протичането на процесите. При силно действащ фактор адаптационните процеси много бързо се активират, но ако мобилизирането е продължително, резервите се изчерпват и активността намалява. Процесите на адаптация са свързани с биоритмите на организма и поради това имат цикличен характер. Адаптационните механизми са зависими както от индивидуалното развитие на личността, така и от наследствената му обусловеност.
Адаптационни механизмни
Голямо значение за запазване на равновесието между организма и външната среда има активността на т.нар. адаптационни механизмни. Това са физиологични системи, които благоприятстват приспособяването на организма към околната среда. Те са свързани помежду си : жлези с вътрешна секреция, симпатикова нервна система, системи на имунитета и др.
Тези системи определят нервно – ендокринната и невро – хуморалната регулация, начина на протичане на обменните процеси, степента на съпротивляемост на организма към неблагоприятни условия. Наблюдава се голямо разнообразие на приспособителните функции на различните органи и системи, които се включват в защитата на организма. Главна роля в процесите на адаптацията играе централната нервна система.
Закаляване
Защитните адаптационни механизмни се повишават чрез закаляване. Природосъобразният начин на живот – правилното хранене, движението, пребиваването на открито, спазването на ритъма труд- почивка, физическо укрепване – имат голямо значение за засилване и трениране на адаптационните механизмни.

Биологични Закономерности

Кои са биологичните закономерности, управляващи човешкия организъм?
На човека са присъщи известни закономерности с общобиологично значение:
• Хомеостаза
• Адаптация
• Саморегулация
• Самообновяване
• Самозащита
Характерни за живия организъм са специфичните биологични енергии, движението, биоритмните, стресът. Тези закономерности правят човека необикновена, уникална жива система, която сама се регулира, поддържа, възстановява, поправя, защитава и усъвършенства.