Балсамов оцет

Балсамов оцет

Латинското название на модерния напоследък балсамов оцет е Aceto balsamico, а родината му е Модена. Северна Италия, където микроклиматът – студена и влажна зима и горещо лято – е подходящ за получаването му. Той е слабо алкохолен и за разлика от винения оцет се получава не от вино, а от гроздов сок (гроздето трябва да е сладко) с добавка на различни билки и подправки. Колкото повече узрява, толкова по-дъхав става. Предлаганият в търговската мрежа е на 3-5 години, а за ценители е отлежалият от 12 до 25 лета! Качественият балсамов оцет е с карамелен цвят.

Първите, които започнали да обогатяват балсамовия оцет с билки и подправки, били италианците. Това се случило далече в Средновековието, а от Италия рецептата се разпространила из цяла Европа. Технологията на приготвянето му предвижда гроздовият сок в комбинация с оцет да отлежава дълго време, като през целия период на „съзряването“ му течността се премества в различни бъчви. Първо се слага в кестенови, после в дъбови, черешови и накрая – в черничеви. С времето те придават на оцета наситен аромат и тъмен цвят. Според годините на отлежаване съществуват няколко вида „Балсамико“. Най-лесно могат да бъдат отличени по капачките на бутилките. Бялата означава, че оцетът е 12-годишен, а жълтата, че е 25-годишен. Цената му варира според годините и начина на получаване. За ароматната настойка се използват есппрагон, босилек, розмарин, мента, копър, магданоз, маточина, целина, семена анасон, кимион и други дарове от градината.

Балсамовият оцет се слага на всички видове гозби, включително и в сладкишите (например върху ягоди). Оцетът е подходящ за всички зеленчуци, подчертава вкуса на месата и прави изтънчени разнообразните гозби. Всеки италиански град обаче го използва по характерен начин, защото кухнята в различните райони е специфична. Старите рецепти се обогатяват с нови аромати и продукти, но се запазва непроменен класическият вкус. Известно е, че средиземноморската кухня е не само вкусна, но и здравословна. В нея се използва задължително зехтин, зърнени храни, зеленчуци, билки, риба, сирене, плодове и вино – т, е. идеалните компоненти на съвременния хранителен режим. В Китай и други азиатски страни оцетът е популярно средство срещу различни видове пневмонии, вкл. атипичната. Твърди се, че някои оперни певци го използват при проблеми с гърлото и гласа. Без да е обяснено научно, другото приложение на балсамовия оцет е за вливане на нови сили в организма.

Балсамов оцет можете да си направите и В домашни условия (готовият е на доста по-висока цена от обикновения оцет). За целта ви трябва чист гроздов сок. В бутилка с широко гърло или в буркан, който добре се затваря, се слагат от изброените билки и подправки и се оставя на тъмно място. Държи се поне 1 месец. Както беше споменато, колкото повече престоява, толкова по-качествен става.