Черен сапун – елексир на здраве и младост

Лечение - черен сапун, правила

Африканският черен сапун е натурален продукт, който може да промени представите на всеки човек за грижа за кожата, на лицето, тялото и косата. Истински дар на природата притежава широк спектър полезни вещества.

На практика на 100% се състои от растителни компоненти, затова средството още след първото миене подобрява състоянието на косата и на кожата.

Сапунът от Африка превъзходно пречиства и овлажнява и подхранва, бори се с несъвършенствата на косата и на кожата. Неговата ароматна пяна притежава лечебни свойства, именно затова е толкова популярна по цял свят.

Черен сапун – полза за коса и кожа

Африканският сапун с черен цвят се използват в козметиката и дори в медицината. С него може да се допълни грижата за повяхващата, проблемна кожа, да се използва като средство за лечение на дерматити.

В чужбина този натурален продукт отдавна се радва на популярност, а българските потребители едва сега се запознават с такова чудо на природата.

Направено от пепел, различни видове масла и други ценни компоненти сапунът се смята за универсален. Смело може да се избере и за деца, и за възрастни.

Съществува мнение, че африканският сапун се е използвал за кожа и коса още от времето на царица Клеопатра. Разликата между сапуните с миризма на билки от обикновеното миещо средство е липсата на животински мазнини в състава.

Основата на черния сапун е плантайн или пантейн. Това е пепел, получен от изгарянето на зелен банан, кора от дървото ши, стръкчета какао-бобови.

При производство основната съставка традиционно се залива с вода и се филтрира, след което се смесва с различни компоненти.

Традиционно това са масла от кокос, ши, палмово, а също и билки и други полезни вещества.

Понякога в състава се вкарват соли от Мъртво море, екстракти от цветя.

Съставките могат да бъдат както няколко вида, така и над 10 единици. Сапунената смес се вари в течение на денонощие, след това се оставя да дозрее за няколко седмици.

Черния сапун може да има различни нюанси – от черен като въглен до кафяв. Различава се и по консистенция. Средството както е на практика течно, така и твърдо.

Миещият продукт традиционно се прави ръчно. Истински африкански сапун правят в Нигерия, Гамбия и в Гана.

Това е органично средство, в което липсват синтетични добавки, химикали. Кожата и косата след неговото използване сияят от здраве.

Как да използваме африкански сапун?

Всеки компонент на черния сапун е с мощен миещ ефект.

Еликсирът на младост и здраве е препоръчителен за отстраняване на съществуващи кожни проблеми и за профилактика на тяхната поява.

Може да се използва и постоянно, няма да ви навреди.