Диета за тъмни дни – особености на храненето

Здравен блог - диета, тъмни дни, правила

От ноември до март голяма част от Северното полукълбо се потапя в тъма. Ставаме за работа по тъмно и се прибираме вече в сумрак.

Времето обикновено не ни радва със слънце, а светлината въздейства на много процеси в организма.

Под нейно влияние се образуват жизнено важни хормони, формира се имунитет, образува се витамин Д.

Какво трябва да бъде храненето през зимата, за да отшуми тъгата по отминалото лято?

Ролята на храни, богати на витамин Д

Ако не можем с лихва да получим този най-важен витамин, разхождайки се по слънце, се налага по-близо да разгледаме тези храни, в които е концентрирано най-голямо количество ергокалциферол.

Само по названието на това вещество не е трудно да се досетим, че то е изключително необходимо за усвояването на калций, а заедно с него и на фосфор.

В хода на клинични изследвания се установило, че витамините от група Д участват в размножаването на клетки, обменни процеси и синтез на цяла съвкупност от хормони.

Ергокалциферол се съдържа в най-различни храни, но потребността от този витамин може да се осигури от само някои от тях. Към последните са някои видове риби, и по-точно сьомга и херинга.

Последната е известна със свойството си да оправя настроението, затова е особено полезно да се яде в студеното полугодие, когато слънцето е скрито в мъгли и облаци. Сред източниците на витамин Д са черен дроб, яйчени жълтъци, млечни продукти – сметана, масло и др.

Какви храни оправят настроението?

За нашето добро настроение отговаря хормонът серотонин, а за неговия синтез е необходима слънчева светлина.

Това до голяма степен обяснява появата на есенна меланхолия и сезонна депресия в най-студеното и мрачно време на годината.

Но природата е така устроена, че синтезът на серотонин зависи не само от активността на слънцето, но и от нивата на киселината триптофан, от който се образува.

Затова всички желаещи да бъдат в добро здраве и в благоразположение на духа трябва по-близо да се вгледат в храните, богати на тази аминокиселина.

Похапвайте и млечни продукти, особено сирене. Сходно действие оказват на организма и сушените сливи, фурми, домати и черен шоколад.

Не подминавайте храни, богати на такива необходими за организма микроелементи като магнезий и желязо. Първият е необходим на всички етапи на синтез на белтъчини.

Поддържа нормалната функция на сърдечно-съдовата и нервна система, отговаря за отпускане и успокоение.

Без желязо е невъзможен синтез на хемоглобин, недостигът на който се последва от апатия, лесно уморяване.

С тези явления са запознати повечето от нас, затова с идването на студовете трябва да се набляга на черен дроб, месо, трици, ядки, сусам, семки.